Martina se přes internet snažila prodat bundu. Podvodníci ji obrali o statisíce

Terčem podvodníků se můžete snadno stát, i když se sami snažíte něco prodat. To je i případ paní Martiny. Její jméno jsme změnili, přeje si zůstat v anonymitě. Přesto souhlasila, že se o svůj příběh podělí. Chce varovat ostatní, aby nedopadli podobně.

Martina chtěla za 700 korun prodat dámskou bundu. Kybernetičtí zločinci jí ale vyluxovali účet. "Celková škoda je 222 tisíc a nějaké drobné. Na policii mi dali nějakou naději, ale v bance mi hned řekli, že si za všechno můžu sama," přiznala Martina.

Martina se stala obětí takzvaného reverzního inzertního podvodu. Podvodník předstírá zájem o zboží a kontaktuje oběť. Často nabízí, že se pro věci zastaví kurýr. " Velmi často posílají odkaz právě na platební bránu, kde oběti vyplní přístupové údaje ke svému internetovému bankovnictví," uvedl mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Bundu se Martina snažila prodat přes tržiště na sociální síti Facebook. Zájemkyně vypadala důvěryhodně, měla ale jeden požadavek. Navrhla, že manžel pracuje pro Zásilkovnu, že by poštovné bylo zdarma, že mají nějaké kupony, jen údaje musí vyplnit sama.

[chooze:article;value:535928]

Zásilkovna a další přepravci zaznamenávají řadu případů, kdy podvodníci zneužívají jejich jméno, aby okradli své oběti. "Jsou čím dál tím sofistikovanější, přichází na nové a nové metody, jak podvádět. Čím dál tím lépe kopírují naše stránky," poznamenala mluvčí Zásilkovny Tereza Vyhnanovská.

"Přišel mi e-mail, že někdo má zájem o koupi mého zboží, abych to potvrdila. Já jsem to potvrdila a přesměrovalo mě to na stránky Zásilkovny, kde byl výběr banky," popsala podvod Martina.

Email ale vedl na falešné stránky. "Když toto klientovi přijde, tak by první, na co by se měl koukat, je odesílatel toho emailu. Všechny emaily, které jdou skutečně od Zásilkovny, mají za zavináčem zasilkovna.cz, případně packeta.com" upozornila Vyhnanovská.

A vodítkem je také adresa internetové stránky, na kterou se přes odkaz dostanete. Ty podvodné se přepravní společnosti snaží aktivně blokovat, vytvořit si novou je ale pro podvodníky otázka minut. Když jim oběť uvěří, už mají cestu k penězům umetenou.

Stránka se Martině dlouho načítala, měla ale možnost kontaktovat technickou podporu. Ta jí poradila, že rychlejší bude, když naskenuje QR kód. Ten Martině kupující ochotně vytvořila. Martina sice kupující odmítla napsat potvrzovací kód, který jí přišel SMSkou, ale napsala ho technické podpoře. "Je úplný nesmysl, aby někdo zadával nějaký potvrzovací kód naší technické podpoře, lidé by to rozhodně neměli dělat," varovala Vyhnanovská.

[chooze:article;value:535355]

Martina po pár dnech dostala oznámení, že byl limit na jejím účtu zvýšen na 250 tisíc, následně během několika minut přišla potvrzení o jedné transakci kartou za necelých 50 tisíc a o třech převodech s částkami v rozmezí od 55 do 60 tisíc. Byla sobota večer, což je přesně doba, na kterou podvodníci čekají, nejvíce podvodů se totiž děje o víkendu v nočních hodinách.

Martina pak udělala to nejlepší, co v dané chvíli mohla, obrátila se na policii, v bance nechala zablokovat kartu i přístup do internetového bankovnictví. Přestože platba kartou byla v blokaci, banka ji nedokázala zastavit a Martině tak zachránit alespoň 50 tisíc.

Jak potvrzuje policie i banky, podobných případů raketově přibývá. "Jen za rok 2022 jsme odhalili 606 případů platebních podvodů, což je dvojnásobek oproti roku 2021, a dokonce pětinásobek ve srovnání s rokem 2018," sdělila mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

Policistům se vloni podařilo rozkrýt tři velké gangy, které se na tyto podvody specializovaly. "Jedna věc je objasnění trestného činu, druhá věc je to, zda ty prostředky, o které oběti přišly, se podaří navrátit," dodal Vinčálek.

[chooze:article;value:533141]

Na co si ale dát pozor, když něco přes sociální sítě kupujete? Na prvním místě je ostražitost. Prodávající má neobvyklé požadavky, píše zvláštní češtinou, tlačí na vás, zboží je podezřele levné? To vše jsou varovné znaky, že může jít o podvod. U e-shopů si zkontrolujte také adresu stránky

Banky nabízí hned několik možností, jak při platbách kartou na internetu ochránit peníze na účtu, například si můžete vytvořit i jednorázovou virtuální platební kartu. "Okamžitě, když se zaplatí, tak ta karta přestane existovat. Existuje ještě možnost, že si tam nastavíte kartu, kterou budete platit jenom na internetu. Vždycky si ji zapnete, zaplatíte, co potřebujete, a zase si ji zmrazíte," řekl odborník na IT bezpečnost Miloslav Lujka.

Pokud přes to všechno máte podezření, že jste se stali obětí podvodu, na nic nečekejte. "V těchto případech doporučujeme bez otálení kontaktovat banku a pokusit se zastavit platbu. S tím souvisí i další kontakt na policii ČR, že k takovému jednání došlo," podotkl Vinčálek.

Útočníci mezi získáním přístupu k účtu a samotným převedením peněz čekají několik dní i týdnů. Kontrolujte proto pravidelně upozornění, která chodí na váš telefon, i výpisy banky a kreditních karet.

Při nakupování na tržištích na sociálních sítích je potřeba mít také na paměti, že je to jiný případ, než když něco kupujete v obchodě, zejména pokud jde o záruky za zboží.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.