Martínek, Elinka, Maxík, Ivanka. Jak se daří dětem, kterým Češi poslali stamiliony

Češi jsou známí tím, že mají velké srdce, a když jde o pomoc druhým, tak se dokážou spojit. Ať už jde o velké přírodní katastrofy, jako bylo tornádo na Moravě, nebo o smutné příběhy jedinců, zejména nemocných dětí. 

Martínek 

Mediálně nejznámějším případem je sbírka na malého Martínka. Na pomoc nemocnému chlapečkovi bylo potřeba rekordních 100 milionů, které se loni na podzim nakonec opravdu podařilo vybrat. Češi rodině poslali dokonce přes 151 milionů korun.

[chooze:article;value:529912]

Dvouletý Martínek, kterého trápí vzácné genetické onemocnění AADC syndrom, se už chystá na důležitou operaci. Tu by měl podstoupit na konci ledna v univerzitní nemocnici v Montpellier ve Francii.

Momentálně se rodina na celou cestu připravuje. "Martínek se drží, snažíme se, co to jde, aby byl v pohodě a nic nechytil. Dodržujeme co největší karanténu," popsal tatínek chlapečka Tomáš Zatloukal pro TN.cz.

Elinka

Tříletá Elinka trpí spinální svalovou atrofií nejtěžšího typu. Díky štědrým lidem mohla dostat jednu z nejdražších možných léčeb a také může podstupovat různé rehabilitace, na kterých holčička poctivě dře. A její snaha se vyplácí. 

Na Štědrý den svým rodičům splnila jedno z největších přání. K dárečkům pod vánočním stromečkem si Elinka došla po svých nožičkách. "Všichni dávno víme, že nejkrásnější dárky nemusí být hmatatelné ani zabalené ve vánočním papíru," napsala k dojemnému videu rodina. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Elinka (@lepsi_zivot_elince)

Maxík

SMA trápí také pětiletého Maxíka. Právě ten byl vůbec prvním pacientem v České republice, který v roce 2020 dostal genovou terapii Zolgensma. Lék Zolgensma byl v té době nejdražším na světě a Maxíkovi rodiče potřebovali rychle sehnat 54 milionů korun, aby byl chlapečkovi lék podán do jeho druhých narozenin.

Ve veřejné sbírce se nakonec podařilo vybrat bezmála 70 milionů korun. Od podání léku chlapeček poctivě rehabilituje, aby dosáhl těch nejlepších výsledků. Stejně jako Elinka i Maxík už dokáže ujít pár kroků.

[chooze:article;value:533516]

​Finance od dárců rodina naposledy využila například na pořízení nového korzetu na míru, pro který vyrazila až do Vídně. "Hlídat moji skoliózu je jeden z důležitých úkolů. A zase vám musíme poděkovat. Firma Pohlig patří k naprosté špičce a díky vám si tohle všechno můžu dovolit. Díky vám mám tu nejlepší péči," uvedla rodina na instagramu, kde informuje o Maxíkových pokrocích.

Podívejte se na Maxíkovy první Vánoce po aplikování léku:

​Ivanka

Nejen příběhy nemocných dětí, ale také osudy dospělých nejsou Čechům lhostejné. Miliony se podařilo vybrat také na pomoc Ivaně Danišové, která se narodila s kraniofaciální diagnózou – mimořádně závažnou a ojedinělou – Goldenharovým syndromem.

Ivance se díky podpoře od dárců podařilo podstoupit několik operací, ale tu finální jí překazila pandemie nemoci covid-19. "Místo měsíců jsem na svou cestu do Japonska čekala v České republice s otevřenou ránou v obličeji dva roky. Když jsem se v roce 2022 konečně dostala na operační sál, japonští lékaři dělali, co bylo v jejich silách, ale v tu chvíli bylo na dokončení zákroku prostě pozdě," popsala Ivanka svou strastiplnou cestu. 

Loni tak musela uspořádat další sbírku a 15. prosince se konečně dočkala vysněné operace v Japonsku. Operace proběhla dobře a Ivanka nyní zůstává v Japonsku, kde ji ještě čeká hojení a několik schůzek se specialisty. Po celou dobu ji podporuje partner Michal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ivanka Danišová (@ikinka7)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.