Martínek je zpátky v Česku, po operaci jsou znát první zlepšení

Češi na pomoc Martínkovi ve veřejné sbírce vybrali neuvěřitelných 151 milionů korun. Pro rodinu tak díky solidaritě lidí začala zcela nová etapa života. Vypadá to, že lepší časy pro Zatloukalovi konečně začaly – Martínek byl při návratu do Česka ve velmi dobré náladě, během letu si i schrupnul.

Tatínek byl po nedělním příjezdu do motolské nemocnice šťastný, že vše dobře dopadlo. "Já jsem rád, že už je to za námi a že už se můžeme těšit na to, jak nám začne běhat, a já jsem šťastný," uvádí tatínek Martínka Tomáš Zatloukal.

[chooze:article;value:542308]

​Dvouletý chlapec na dětském oddělení v Motole stráví ještě několik dní na pozorování. Pak má před sebou šestitýdenní odpočinek po boku svých blízkých. Později budou následovat intenzivní rehabilitace. Už krátce po operaci ale bylo jasné, že se Martínkův stav zlepšuje.

"Už je poznat rozdíl. Byla zjevná dyskineze, což je nahodilý pohyb ve svalech. Je to dobrá zpráva a znamená, že léčba funguje," dodává tatínek. Češi na Martínkovu léčbu během pár dní vybrali přes 150 milionů korun. Pojišťovna totiž unikátní genovou terapii, kterou mohl podstoupit pouze v zahraničí, odmítla uhradit.

[chooze:article;value:523950]

​"Přispěly opravdu stovky tisíc lidí. Skládaly se i stokorunovými částkami, to je něco neuvěřitelného," upřesňuje David Procházka, zakladatel dárcovského portálu Donio. Martínkova léčba ve Francii stála kolem sta milionů korun. Zbylé finance se rozdělí mezi další děti.

"My jsme ve spolupráci s Doniem už vybrali Markétku z České Lípy, devítiletou holčičku, která se podrobí v březnu operaci ruky ve Vídni. Pak budeme vybírat další," říká Zdeněk Joukl, advokát rodiny Zatloukalových.

"Celková suma, která se bude rozdělovat, je v desítkách milionů korun. My teď vymýšlíme klíč, podle kterého přerozdělíme ty zbylé finance, protože samozřejmě těch příběhů na Doniu je hodně," dodává Procházka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.