Masakr na univerzitě: Policie odpověděla na šest klíčových otázek

1. Proč byla evakuována budova v Celetné, a ne na náměstí Jana Palacha?

K evakuaci došlo na základě informací poskytnutých ze strany studijního oddělení, které hovořily o tom, že student do budovy na nám. J. Palacha vůbec nedochází a veškeré své studijní aktivity vykonává v budově v Celetné ulici, kde mu má ve 14 hodin začínat přednáška. Žádné informace, které jsme měli v té době k dispozici, tedy nehovořily o jakémkoliv jeho vztahu k budově FF UK na náměstí Jana Palacha.

2. Jaký byl systém vyhledávání podezřelého po Klánovicích? Mohla policie vědět dřív, že se jedná o vraha z Klánovic?

Na počátku byly stanoveny tři základní vyšetřovací verze: Vztahová – někdo z rodiny, známých, spolupracovníků. Motiv se vztahem k místu – náhodný konflikt po předchozí rozepři. Motiv bez vazby na poškozeného i místo – osoba s duševní poruchou, osoba pod vlivem OPL (omamných a psychotropních látek, pozn. red.). Zároveň jsme na základě zajištěných balistických stop prověřovali všechny držitele zbraní stejného typu, se kterou vrah střílel v Klánovicích. Těchto je na našem území registrováno na 38 tisíc. Postupně se nám tento okruh podařilo zúžit na 4 000.

[chooze:article;value:534748]

3. ​Jak je možné, že psychiatrický pacient získal zbrojní průkaz?

Zbrojní průkaz byl muži vydán na základě splnění všech zákonem stanovených podmínek. Tedy byl dle posuzujícího lékaře zdravotně způsobilý a splnil i další nezbytné podmínky, jako je bezúhonnost a odborná způsobilost spočívající ve vykonání odborné zkoušky před zkušebním komisařem.

4. Jak je možné, že měl tolik zbraní?

V Centrálním registru zbraní je registrováno více než 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů, kteří vlastní jeden milion zbraní. Není tedy nic neobvyklého, že jeden držitel zbraní jich vlastní více.

[chooze:article;value:534740]

5. Jak je to s jeho telegramovým účtem, byl pravý?

Toto je předmětem dalšího vyšetřování.

6. Co bude dál?

V současné době probíhají standardní úkony trestního řízení, včetně vyhodnocování veškerých zajištěných stop. Ačkoliv bude celý případ vzhledem ke smrti podezřelého s největší pravděpodobností odložen, musíme my, stejně jako veřejnost, znát veškeré odpovědi na relevantní otázky.

Česko uctilo oběti střelby. Ve sbírkách se vybralo už přes 30 milionů korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.