Masakr v Moskvě. Po střelbě přes 60 mrtvých, k útoku se přihlásil Islámský stát

Agentura Novaya Gazeta v pátek informovala o střelbě v moskevském koncertním sále. Útok si podle aktuálních informací vyžádal nejméně 60 mrtvých a 146 zraněných, informuje agentura Reuters. Moskevský komisař pro dětská práva ruským médiím večer informoval, že mezi oběťmi jsou také děti. Tisková agentura Reuters v pátek pozdě večer informovala, že k odpovědnosti za útok se na svém telegramovém účtu přihlásil Islámský stát. 

Zpráva nebyla nezávisle ověřena. Skupina, známá také jako ISIS, už provedla útoky v řadě zemí. Bezpečnostní zpravodaj BBC Gordon Corera však připomíná, že skupina se v minulosti občas přihlásila k odpovědnosti za útoky, s nimiž neměla nic společného.

Podle amerického představitele, kterého citoval deník Times of Israel však mají USA k dispozici zpravodajské informace, které potvrzují, že se k útoku přihlásil Islámský stát. Úředník uvedl, že Spojené státy v minulých týdnech varovaly Rusko před možností útoku. "Rusy jsme náležitě varovali," dodal úředník, který hovořil pod podmínkou anonymity, aniž by uvedl další podrobnosti.

[chooze:article;value:547594]

"Začátkem tohoto měsíce měla americká vláda informace o plánovaném teroristickém útoku v Moskvě, potenciálně zaměřeném na velká shromáždění, včetně koncertů, což přimělo ministerstvo zahraničí vydat veřejné doporučení pro Američany v Rusku," uvedla Adrienne Watsonová, mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost. "Americká vláda se o tyto informace podělila také s ruskými úřady v souladu se svou dlouhodobou politikou 'povinnosti varovat'."

Útok mělo podle agentury Ria Novosti provést nejméně pět mužů v maskovaném oblečení. "Lidé v maskáčích, nejméně tři, vtrhli do přízemí Crocus a zahájili palbu z automatických zbraní," popsali svědci. Podle ruských médií byl jeden z útočníků dopaden, po dalších pátrá Ruská národní garda. Skupina teroristů měla z místa odjet osobním voze zn. Renault bílé barvy.

"Lidé, kteří byli v hale, si lehli na podlahu, aby unikli střelbě, leželi tam 15 až 20 minut. Poté se začali plazit ven. Mnohým se podařilo ven dostat," popsali další. Na místě mělo dojít i k výbuchu a následnému požáru. Podle svědků tam měli údajní pachatelé odpálit granát. Agentura Ria Novosti pozdě informovala, že střecha haly se zhroutila. 

V koncertním sále měla v době útoku koncert rocková skupina Picnic, její vystoupení bylo zcela vyprodané. Podle ruské agentury TASS členové kapely neutrpěli zranění, z komplexu Crocus City Hall měli být včas evakuováni.

V Moskvě byly zrušeny všechny velké akce plánované na víkend. Zesilují se bezpečnostní opatření na letištích a železnici, informovala tamní média. Předseda moskevské městské dumy Alexej Šapošnikov v pátek večer vyzval obyvatele Moskvy, aby darovali krev na pomoc při léčbě obětí, a řekl, že "pro desítky lidí je to otázka života a smrti".

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že Vladimir Putin byl o incidentu informován v prvních minutách a průběžně dostává informace o dění a opatřeních všech příslušných složek, píše Ria Novosti. Ukrajina nemá nic společného se střelbou na okraji Moskvy, uvedla prezidentská kancelář podle agentury AFP

Hlavní práce na pohotovostní péči o zraněné při teroristickém útoku v Crocus City Hall jsou dokončeny, lékaři stabilizují stav pacientů a pokračují v práci s těmi, jejichž stav je odhadován jako nejtěžší, uvedla v sobotu nad ránem agentura TASS s odkazem na vyjádření ruského ministra zdravotnictví Michail Muraško. Podle místopředsedkyně vlády Golikové prezident Vladimir Putin popřál všem zraněným při teroristickém útoku uzdravení a zdravotnickému personálu vyjádřil poděkování.

Událost na sociálních sítích už odsoudily politické špičky u nás i ve světě včetně Rady bezpečnosti OSN. “Teroristický útok na bezbranné civilisty je neomluvitelný za každých okolností. Upřímnou soustrast rodinám a blízkým všech obětí dnešního otřesného násilí v Krasnogorsku,“ napsal na síti X ministr vnitra Vít Rakušan. Předseda Senátu Miloš Vystrčil zase uvedl, že “teroristický útok je strašný a hrůzný ať k němu dojde kdekoliv“. Rodinám obětí vyjádřil upřímnou soustrast.

"Členové Rady bezpečnosti co nejpřísněji odsoudili ohavný a zbabělý teroristický čin v koncertní hale v Krasnogorsku dne 22. března 2024," uvádí se v prohlášení, jehož text citoval první zástupce stálého zástupce Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij na svém kanálu na platformě Telegram.

Podle počtu obětí jde o jeden z nejhorších útoků v Rusku od obléhání školy v Beslanu v roce 2004, kdy islamističtí teroristé vzali jako rukojmí více než 1 000 lidí včetně stovek dětí.

V Německu roste hrozba terorismu. Cílem mohou být vánoční trhy (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.