Masivní erupce na Slunci! Hrozí silná geomagnetická bouře, varují vědci

[chooze:gallery;value:33982]

​Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) upozornil, že se k naší planetě blíží silné sluneční bouře. Důvodem jsou podle vědců sluneční skvrny, jejichž počet se za poslední týden zvýšil desetkrát, jak píše web Newsweek.

Černé skvrny každý den chrlí několik výronů koronální hmoty (CME), což jsou prudké exploze sluneční energie, jež označujeme jako sluneční bouře. "Vícenásobné CME nastaly v pondělí 27. listopadu 2023. K Zemi míří tři CME a přidává se k nim čtvrtá. Všechny dorazí na Zemi v pátek 1. prosince," uvedl NOAA.

[chooze:article;value:524741]

V těchto podmínkách hrozí nejedna geomagnetická bouře. Původně vědci předpokládali jejich intenzitu G1 a G2, což by ukazovalo na slabou a střední sílu. "Podmínky ale nyní ukazují s vyšší pravděpodobností na silnou intenzitu G3," upozornil americký Národní úřad pro oceán a atmosféru.

Sluneční bouře podle vědců může rušit rádiové a GPS signály. Podle zahraniční specialistky na vesmírné počasí Tamithy Skovové může během této události ozářit oblohu polární záře. "Problémy s příjmem rádia a GPS jsou pravděpodobné. Počítejte i s tím, že polární záře dosáhne hluboko do středních zeměpisných šířek," napsala fyzička na síti X.

[chooze:article;value:475787]

​"Pokud je geomagnetická bouře silnější jako tato a opravdu se trefí do naší zeměkoule, tak šance na polární záři v našich šířkách je vyšší než obvykle. Aby byla pěkně vidět, potřebujete ale jasnou a bezměsíčnou noc, ale měsíc je nyní poblíž k úplňku, což pozorování ztěžuje. Takže šance v tuto chvíli je, ale není úplně veliká," řekl TN.cz vedoucí Hvězdárny na Kleti Miloš Tichý.

​Hodně silná byla už středeční erupce, která podle portálu sledujícího vesmírné jevy Space Weather dosáhla hodnoty M9,92. To je už jen kousek od nejničivější kategorie X, která se používá pro ty nejmasivnější erupce.

Zemi zasáhlo velmi silné záření. Vědci nemohou uvěřit, odkud z vesmíru přišlo (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.