Masivní letecká podpora Ukrajiny. Připojit se k Polsku už chce i Slovensko

Ukrajina dostane od Polska stíhačky MiG-29, oznámil prezident Andrzej Duda během středeční návštěvy Spojených arabských emirátů.

"Jsme připravení dodat tato letadla a jsem přesvědčený, že je Ukrajina bude schopna okamžitě použít," řekl Duda televizi CNN. Dodávka letadel by se podle něj měla ideálně zrealizovat v rámci velké mezinárodní koalice. Podobu takové potenciální spolupráce zemí NATO ale blíž nerozvedl.

Polská armáda má přibližně 30 fungujících proudových letadel MiG-29 vyvinutých v 70. letech sovětskými inženýry. Její velení je považuje za zastaralé, Varšava nedávno podepsala kontrakt na 48 víceúčelových bojových letadel FA-50 z Jižní Koreje.

[chooze:article;value:493887]

Přestože Duda zatím nebyl konkrétní, zájem podílet se na koalici už projevilo Slovensko, upozornil portál NTV

Zemím střední a východní Evropy, které by své stíhačky z dob studené války daly Ukrajině, už v únoru Velká Británie přislíbila dodání modernizovaných letounů. "Jde o státy, které mají letadla MiG-29 nebo Su-24. Jestli chtějí přispět, můžeme jim dodat naše stíhačky na doplnění jejich zásob a zajištění bezpečnosti," řekl britský ministr obrany Ben Wallace.

Česko už sovětskými letadly nedisponuje, používá švédské Gripeny a vláda uvažuje o nákupu amerických F-35.

Rusko má pět kandidátů na prezidenta, Putin mezi nimi není:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.