Masivní sesuv půdy na Papui Nové Guineji: Zemřely nejméně stovky lidí

[chooze:gallery;value:36009]

​K masivnímu sesuvu půdy došlo v pátek v izolované provincii Enga na severu ostrovního státu Papua Nová Guinea. Postupně se ukázalo, že následky sesuvu jsou rozsáhlejší, než se původně předpokládalo. "Odhaduje se, že nyní je pohřbeno více než 150 domů," uvedl v neděli podle BBC šéf Mezinárodní organizace pro migraci v zemi Serhan Aktoprak.

V oblasti žije podle místních úřadů přibližně 4 tisíce lidí. Agentura Reuters v pondělí informovala, že v sesuv půdy zaživa pohřbil více než 2 tisíce lidí. Situace na místě je velmi nepřehledná, protože sesunutá půda se stále pohybuje a ohrožuje jak přeživší, tak i záchranáře.

[chooze:article;value:553437]

Humanitární organizace CARE Australia uvedla, že k sesuvu půdy mělo dojít kolem třetí hodiny ráno tamního času, kdy většina lidí spala. Domy měla pohřbít místy až osmimetrová vrstva kamení a sutin.

Při sesuvu půdy přišlo o život odhadem více než 670 lidí. Agentura Reuters to uvedla s odkazem na informace Organizace spojených národů. Očekává se, že záchranné práce potrvají několik dní a počet zemřelých pravděpodobně poroste.

Podle informací Ministerstva zahraničí by mezi oběťmi neštěstí neměli být žádní čeští občané. Redakci TN.cz to potvrdila mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.