Masivní útok, minimum škod. Proč je Izrael tak úspěšný a na Ukrajině to nejde

I když na židovský stát mířily asi tři stovky dronů a balistických i křižujících střel, škody na izraelském území byly pouze minimální. Může za to propracovaný sytém izraelské protivzdušné obrany, jehož součástí je i známá Železná kopule neboli Iron Dome. Ten byl ale podle agentury AP v tomto případě jen střípkem celého systému.

Izraelská protivzdušná obrana se totiž skládá hned z několika vrstev, které případná nepřátelská střela musí postupně překonat. Jde o systémy Arrow, David's Sling, Patriot a právě Iron Dome.

[chooze:article;value:550944]

Izraelské (proti)rakety

Systém Arrow (česky Šíp) je vnější vrstvou izraelské protiraketové obrany. Slouží hlavně proti balistickým střelám dlouhého doletu, které ničí často ještě dříve, než vstoupí zpátky do zemské atmosféry. I vzhledem k tomu, že je schopný sestřelit satelity na oběžné dráze kolem Země, jde prakticky o zbraň vesmírnou.

Další vrstvu tvoří David's Sling neboli Davidův prak. Ten Izrael chrání před raketami středního doletu, drony, či různými druhy řízených střel. Systém zastavil například rakety vypálené Hizballáhem z Libanonu.

Balistické střely umí sestřelovat také další systém ve výzbroji izraelské armády, americký Patriot. Částečně se tak ve schopnostech překrývá s Davidovým prakem, který by jej měl do budoucna úplně nahradit. Izraelcům slouží především proti dronům a letadlům.

Systém Iron Dome je pak nejnižší vrstvou obrany. Slouží hlavně proti poměrně malým raketám, které přilétají například z Pásma Gazy nebo okrajových částí Libanonu. Řeší tak útoky z bezprostřední blízkosti Izraele, a je proto používán velmi často. Už brzy by jej měl doplnit i laserový systém Iron Beam (Železný paprsek).

[chooze:article;value:550927]

Nebylo tomu tak vždycky

K vybudování masivní protiraketové obrany přiměly Izrael mimo jiné nepříjemné zkušenosti z minulosti. V 90. letech jej totiž balistickými střelami Scud ostřeloval sousední Irák a Izraelci byli proti těmto útokům prakticky bezbranní, jak připomněl například magazín Forbes.

První verze střel Arrow byla teprve ve vývoji a jinou ochranu Izraelci neměli. Později jim částečně pomohly americké střely Patriot. Ani ty ale ve svých dřívějších verzích nebyly proti nepřátelským raketám zrovna ideální. Konstruované totiž byly hlavně proti letadlům (což už dnes úplně neplatí).

Podobně se Izrael stal po roce 2006 cílem mnoha primitivních, ale účinných, raket Kassám palestinského hnutí Hámas. To vedlo ke vzniku systému Iron Dome.

[chooze:article;value:550672]

Proč to v Izraeli jde a na Ukrajině ne

Není to ale jediný důvod, proč byl Izrael, ve srovnání třeba s Ukrajinou, v protiraketové obraně tak úspěšný. Prvním faktorem je rozloha. Izrael má (podle CIA) celkovou rozlohu necelých 22 tisíc kilometrů čtverečních. Do Ukrajiny by se tedy vešel přibližně 27krát. Je pro něj tak jednodušší pokrýt prakticky celé své území protivzdušnou obranou.

V tomto případě mu hrál do karet i čas. O útoku měl zprávy dopředu a zvláště u střel vypálených z až 1 000 kilometrů vzdáleného Íránu tak věděl, kdy přiletí. Po cestě navíc část raket a dronů sestřelili Američané, Jordánci nebo Britové. Ukrajina takový luxus, minimálně pokud jde o ostřelování území u hranic s Ruskem, nemá.

Třetím, možná nejdůležitějším faktorem, jsou peníze. Izrael je bohatý stát, a může si tak dovolit velké množství drahých raket. Do toho jej ještě zbrojně podporují Spojené státy. Ukrajinská ekonomika je kvůli válce v troskách a armáda do značné míry spoléhá na omezené dodávky zbraní ze zahraničí. S raketami tedy musí šetřit a pečlivě jejich nasazení rozmýšlet.

Zároveň to ale znamená, že pokud Západ dodá těchto systémů i jednotlivých raket na Ukrajinu více (jako to udělalo nyní Německo), pomůže tím zachránit množství životů. Zásadní je proto zvláště schválení další americké pomoci Kongresem USA. "Svět má vše potřebné k zastavení jakýchkoli raket, sebevražedných dronů i dalších forem teroru. Vyžaduje to pouze učinit rozhodnutí," prohlásil na toto téma prezident Zelenskyj.

V neposlední řadě pomohlo Izraelcům štěstí. Žádná protiraketová obrana není dokonalá, ale střely, které jí prošly, nezasáhly žádný důležitý cíl. To však při dalších útocích vždy platit nemusí.

Izraelská armáda zveřejnilo video, které má zachycovat sestřelení íránských raket a dronů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.