Masivní útok Ukrajiny na Rusko. Kus území si ukrojila i Čína

Noční oblohu na západě ruské Pskovské oblasti osvítil velký výbuch. Zásah zřejmě ukrajinských dronů tam na letišti podle agentury TASS vyvolal mohutný požár a poškodil čtyři dopravní letouny Il-78.

"Na pskovském letišti byl odražen útok dronu. Nejsou hlášeny žádné oběti. Rozsah škod se vyhodnocuje," řekl Michail Vedernikov, gubernátor Pskovské oblasti.

Kolem letiště úřady rozmístily speciální jednotky. Gubernátor Vedernikov zveřejnil video, na kterém ruská protivzdušná obrana odráží útok.

[chooze:article;value:519504]

Kromě Pskovské oblasti údajně zaznamenala ruská protivzdušná obrana útok ukrajinských dronů také nad Moskvou a Brjanskou, Orelskou, Rjazaňskou a Kalužskou oblastí. V Brjanské oblasti drony zasáhly továrnu na mikroelektroniku, která vyrábí komponenty pro ruské balistické rakety Iskander.

A útok údajně přišel i na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu.

Jiný druh útoku na ruské území provedla překvapivě i Čína. Ta na svých nových oficiálních mapách prohlásila část Ruska za své území. Jde o Ussurijský ostrov o rozloze zhruba 350 km2, který si obě země před několika lety rozdělily na půl.

Masivním útokům čelila i Ukrajina, která údajně přes noc sestřelila 28 ruských raket a 15 dronů. Terčem útoku bylo i hlavní město Kyjev, kde zemřeli nejméně dva lidé, další dva byli zraněni.

[chooze:article;value:519861]

"Podívejte se, co se stalo s domem. Garáže hoří. Nevíme, kolik aut bylo zničeno, protože hasiči a policie nás nechtějí pustit dovnitř," popsala Iryna Oblatová, obyvatelka Kyjeva.

Spojené státy mezitím oznámily další pomoc válkou postižené zemi. "Balíček zahrnuje další munici protivzdušné obrany a dělostřelectva, vybavení pro odminování, zdravotnická vozidla a další vybavení, které má Ukrajině pomoci čelit pokračující ruské agresivní válce," uvedla zástupkyně tiskového tajemníka Pentagonu Sabrina Singhová.

USA už tak od začátku války na Ukrajinu poskytly pomoc v hodnotě v přepočtu více než 970 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.