Maso a mléko na příděl. V Rusku už tisknou potravinové lístky

Tiskárna v ruském městě Tula asi 150 kilometrů jižně od Moskvy začala tisknout potravinové lístky. Záběry pořízené v tiskárně se objevily na telegramovém kanálu Dvach, píše tamní deník Tula Pressa. Podle záběrů mají lístky sloužit k nákupu masa a výrobků z něj, mléčných výrobků nebo soli.

Podle tamních úřadů se ale není potřeba znepokojovat. "Ministerstvo průmyslu a obchodu Tulské oblasti pracuje na aktualizaci dokumentů o zásobování obyvatelstva potravinami i nepotravinářskými výrobky. Tato činnost je v souladu s platnými zákony a byla naplánována," sdělila regionální vláda deníku.

[chooze:article;value:477960]

Videa si všiml také poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. "Jde o způsob, jakým se Rusko snaží se vyrovnat s nedostatkem základních potravin. A úřady to vydávají za péči o obyvatelstvo," píše na twitteru.

Přídělový systém s využitím potravinových lístků slouží k omezení spotřeby nedostatkových potravin a jejich lepší distribuci mezi obyvatelstvo. Na území Česka fungoval během druhé světové války a pokračoval až do 50. let.

V Rusku na něj ale mají čerstvější vzpomínky. Kvůli nedostatku potravin v důsledku rozpadu sovětské ekonomiky tam přídělový systém na některé potraviny musely úřady zavést v 90. letech.

Podívejte se na rozhovor TN Live s odborníkem z Univerzity obrany Zdeňkem Petrášem o ruské neschopnosti velkosériově vyrábět zbraně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.