Maso dost možná zase podraží. Může za to špatná úroda kukuřice

Stalo se přesně to, na co zemědělci upozorňovali už na začátku léta. Kukuřici se letos vůbec nedařilo, a její výnosnost je tak výrazně nižší. To ale neznamená nepříjemnosti jen pro ně.

"Tím, že bude méně kukuřice, tak se bude komplikovat výroba krmiv pro živočišnou produkci, což ve svém důsledku může prodražovat masné výrobky. Letošní počasí neprospívalo pěstování kukuřice, což se v některých lokalitách projevilo až o třetinu nižšími výnosy oproti loňskému roku," říká ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:520710]

​Kukuřice je hlavní plodinou, kterou zemědělci využívají ke krmení dobytka. Pokud nenajdou způsob, jak ji nahradit, budou ji muset nakoupit. Ti, kteří mají k dispozici více skladovacích prostor, jsou na tyto situace připraveni. V Dyníně zase chtějí využít volných polí.

"Budeme se snažit zasít nějaké alternativní plodiny teď na podzim, které budeme sklízet příští rok na jaře," vysvětluje Ondřej Liška, hlavní agronom Zemědělské služby Dynín. Zemědělci budou znát přesné výsledky sklizně kukuřice až ve chvíli, kdy skončí se sečením.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.