Máte doma želvu, vránu nebo slunečnici? Do konce března je musíte nahlásit

Želva nádherná, mýval severní, vrána domácí, bolševník velkolepý nebo ryba slunečnice pestrá. To jsou jen některé z 88 invazivních druhů na seznamu Evropské unie, jejichž majitelé je musí do konce března registrovat prostřednictvím formuláře na stránkách Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK). Původně měli chovatelé a pěstitelé čas na registraci pouze do konce loňského roku. Ochranáři se ale lhůtu rozhodli prodloužit.

Ke konci února svá zvířata zaregistrovalo na 900 chovatelů. "Do našeho registru chovatelé nejčastěji zaznamenávali želvu nádhernou, s výrazným odstupem ji následuje mýval, nosál červený a korálovka pruhovaná," sdělil k dosavadnímu průběhu registrace Tomáš Görner z AOPK.

Systematické kontroly registrovaných zvířat se podle Görnera neplánují, tedy pokud nebude hlášen jejich únik. Ti, kteří registraci neprovedou, se ale vystavují hrozbě sankce. Například v podobě odebrání zvířete.

[chooze:article;value:491167]

Registrací ale povinnosti majitelů nekončí. Musí také zabránit úniku jedince do volné přírody i jeho množení. "Zájmovým chovatelům je umožněno si živočichy ponechat do konce jejich přirozeného života," shrnuje nařízení agentura.

Pokud se zvíře či rostlina rozmnoží, může za to chovatel či pěstitel dostat pokutu až 10 000 Kč. V případě úmyslného jednání dokonce až 100 000 Kč. Pro firmy či podnikatele pak hrozí za podobné prohřešky až dvoumilionová pokuta.

"Stačí jediná samice raka mramorovaného k tomu, aby vznikla rozsáhlá populace raků. A ta přenosem račího moru decimovala naše raky říční a kamenáče," vysvětlil možné dopady úniku zvířete Görner.

[chooze:article;value:490518]

Lidé by měli hlásit také volně žijící zvířata či volně rostoucí rostliny ze seznamu. "Při nálezu jakéhokoliv invazního druhu je vhodné daný nález zdokumentovat (poloha, fotografie, popis druhu, rozsah výskytu) a nahlásit na místně příslušný orgán ochrany přírody, např. obecní úřad," radí agentura.  

"V případě zaznamenání výskytu mývala severního, psíka mývalovitého, norka amerického či nutrie říční je možné též kontaktovat nejbližší myslivecký spolek či myslivecké sdružení," dodávají zástupci AOPK.

Česká města zaplavily nutrie. Jsou nebezpečné, varují myslivci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.