Máte nárok na příspěvky na děti? Spočítejte si, kolik v roce 2023 dostanete

Mateřská

Peněžitá pomoc v mateřství je jednou ze šesti dávek českého systému nemocenského pojištění, kterou vyplácí stát.

Žadatelé musí splnit dvě podmínky, aby měli na mateřskou nárok. Dotyčný člověk musí mít nemocenské pojištění. Druhou podmínkou pak je, že pojištění musí člověk odvádět minimálně 270 dnů ve dvou letech před nástupem na mateřskou.

[chooze:article;value:482640]

Dávku stát poskytuje 28 týdnů, v případě narození dvou a více dětí 37 týdnů. Výše příspěvku činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Kalkulačka pro výpočet mateřské u zaměstnanců:

Zdroj: Peníze.cz - Výpočet peněžité pomoci v mateřství

Nárok na mateřskou mají i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), pokud si nemocenské pojištění platí. Není to totiž v jejich případě povinné. Výše příspěvku se pak odvíjí od úhrnu měsíčních základů pojistného v rozhodném období před nástupem na dávku.

Kalkulačka pro výpočet mateřské u OSVČ:

Zdroj: Peníze.cz - Výpočet peněžité pomoci v mateřství pro OSVČ

Otcovská

Jednou z dávek nemocenského pojištění je otcovská. Na příspěvek má po dobu 14 dnů nárok otec nebo člověk, který převzal dítě do péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu.

Od 1. prosince 2022 mají na otcovskou nově nárok také tatínci, jejichž dítě se narodilo mrtvé nebo zemřelo jen krátce po porodu. Více informací se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Kalkulačka pro výpočet otcovské:

Zdroj: Peníze.cz - Otcovská poporodní péče

Na otcovskou je možné nastoupit do šesti týdnů od narození dítěte. V případě, kdy miminko musí zůstat v nemocnici, se období o tyto dny pobytu, které spadají do šestinedělí, prodlouží.

Stejně jako v případě mateřské je nutné si také u této podpory platit nemocenské pojištění. Je nezbytné, aby otec dítěte byl zapsán v rodném listu. Rodiče ale nemusí být sezdaní. Výše příspěvku činí 70 % redukovaného vyměřovacího základu za kalendářní rok.

Přídavky na děti

Dávka je určená pro rodiny s dětmi, které mají příjmy nižší, než je 3,4násobek jejího životního minima. "Nárok na přídavek má nezaopatřené dítě," upozornilo na webu ministerstvo práce a sociálních věcí.

[chooze:article;value:475211]

Příspěvek je možné čerpat do 26 let dítěte, pokud studuje nebo z vážných důvodů nemůže pracovat. Od 1. 1. 2023 se navíc přídavky na děti zvedly o 200 korun. Další informace naleznete zde.

Základní částka pro děti do 6 let tak nyní činí 830 korun, do 15 let je to 970 korun a pro děti od 15 do 26 let 1 080 korun.

Kalkulačka pro výpočet přídavků:

Zdroj: Peníze.cz - Výpočet přídavků na děti

Rodičovský příspěvek

Jedná se o dávku pro rodiče, kteří celý kalendářní měsíc 24 hodin denně pečují o nejmladší dítě v rodině. Nejpozději do čtyř let ratolesti mohou vyčerpat 300 tisíc korun. Rodiny s vícerčaty mají nárok na 450 tisíc korun.

Podmínkou je, že žadatel musí pobývat a mít trvalé bydliště v České republice.

Kalkulačka pro výpočet rodičovského příspěvku:

Zdroj: Peníze.cz - Rodičovský příspěvek

Sami rodiče si volí i výši čerpání příspěvku. "Pro stanovení výše je rozhodující výše denního vyměřovacího základu pro stanovení peněžité pomoci v mateřství nebo nemocenské v souvislosti s porodem nebo převzetím dítěte podle zákona o nemocenském pojištění," vysvětlilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Kalkulačka pro změnu výše měsíčního příspěvku a délku čerpání:

Zdroj: Peníze.cz - Rodičovský příspěvek. Změna měsíční výše a délky čerpání.

Příspěvek 5 000 na dítě

Jednorázový příspěvek 5 000 korun mohou rodiče získat, pokud celkový příjem domácnosti v roce 2021 nepřesáhl jeden milion korun. O dávku je možné zažádat až do 1. července 2023 a nárok mají děti narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022.

Děti kvůli zdražování přichází o kapesné. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.