Máte rádi lesní ovoce? Můžete si po jeho konzumaci přivodit smrtelnou nemoc

Čerstvé lesní ovoce patří mezi oblíbená zpestření prázdninových výletů. Přináší s sebou ale také velké riziko. "Pokud si chcete pochutnat na lahodných a zdravých lesních plodech, pořádně si je umyjte a nezapomeňte ani na ruce, pokud jste je trhali. Na ovoci totiž můžou být vajíčka parazitů způsobujících nebezpečné onemocnění – echinokokózu," varují výletníky například Státní lesy v sousedním Polsku.

Echinokokózy způsobují larvy měchožilů – parazitů masožravců, pro které je člověk pouze příležitostným mezihostitelem. Zároveň jde ale o tiché zabijáky. Těžko se totiž odhalují, a pokud se neléčí, jsou u 90 % nakažených smrtelné.

[chooze:article;value:512111]

"Inkubační doba onemocnění kolísá od 5 do 15 let. Nemoc je téměř vždy lokalizována v játrech. Z primárního ložiska se šíří lymfatickou a krevní cestou dále do těla. Onemocnění svým charakterem připomíná zhoubný nádor," píše k nemoci dále Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Dříve byly echinokokózy ve střední Evropě výjimečné, v posledních letech ale počty případů výrazně narostly. V loňském roce lékaři podle dat SZÚ zachytili rekordních deset případů. Letos je pak situace podobně vážná. Jen do května ji totiž objevili u čtyř lidí. To je o jednoho člověka více než za stejné období v roce 2022.

[chooze:article;value:508705]

Ani po odhalení nákazy ale pacient nemá vyhráno. I samotná léčba je totiž mimořádně náročná. Základem je totiž odstranění postižené části jater. Mnohdy ale lékařům nezbývá než přistoupit rovnou k transplantaci. Kromě chirurgického zákroku musí lékaři většinou nasadit také dlouhodobou chemoterapii, která má zabránit opětovnému rozšíření nákazy ze skrytého ložiska.

Echinokokózy způsobují paraziti měchožil bublinatý, nazývaný také tasemnice liščí, a měchožil zhoubný. První způsobuje takzvanou echinokokózu multilokulární, druhý pak cystickou. Obě nemoci jsou si ale podobné. Člověk se jimi může nakazit jak přímo od šelem – především lišek, ale také třeba od psů – tak potravou, která přišla do kontaktu s jejich trusem. Měchožila bublinatého můžou přenášet i kočky.

Poté, co muž snědl v lese borůvky, musel na dvě operace. Na vině byla právě liščí tasemnice (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.