Máte starší rodinný dům? Vhodnou rekonstrukcí ušetříte na energiích a dosáhnete na státní dotace

Kudy uniká teplo

Kritická místa z pohledu tepelných ztrát tvoří především opláštění budovy, tedy vnější fasáda a všechny otvory v obálce objektu čili okna a dveře. Problematické jsou také části konstrukce, kde se stýkají různé materiály, například obvodové stěny z tvarovek s betonovými stropy, protože se zde vytvářejí takzvané tepelné mosty. Jimi nejen odchází teplo, ale také se na nich sráží vlhkost a hrozí nebezpečí vzniku plísní.

"Jestli je pro vás celková rekonstrukce příliš nákladná, zaměřte se na nejpalčivější problémy. Chybí vašemu domu zateplení? Začněte právě tím a pokračujte izolací střechy. Fouká vám do místností, i když máte zavřená okna? Co nejdříve je vyměňte. Pokud chcete získat státní finanční podporu, musí provedené změny vést ke snížení spotřeby energie nejméně o 20 procent," vysvětluje Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

[chooze:article;value:483342]

Co je Nová zelená úsporám

Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám se vám může vrátit až 50 procent nákladů vynaložených na rekonstrukci vašeho domu. Cílem dotačního programu je omezení emisí skleníkových plynů. Přispívá proto na opatření, která souvisejí se snížením energetické náročnosti budov nebo s ekologičtějším vytápěním.

O dotaci můžete požádat ještě před tím, než se do rekonstrukce pustíte, kdykoli v jejím průběhu nebo až po skončení stavebních úprav. Pokud je vaše žádost akceptována, máte na realizaci stavby a doložení provedených stavebních opatření příslušnými dokumenty dva roky. Poté vám ministerstvo životního prostředí vyplatí peníze.

Kolik můžete od státu dostat?

Ukážeme si to na příkladu čtyřčlenné rodiny žijící v domě s obytnou plochou 150 m2. V současnosti se domácnost vytápí elektrickým kotlem, který slouží i pro ohřev vody. Celková spotřeba elektrické energie je 15 MWh za rok, na vytápění a ohřev vody se spotřebuje přibližně 10 MWh.

Dům je poměrně dobře zateplený, tepelné ztráty činí pouze okolo 8 kWh. Rodina si proto může bez problému pořídit tepelné čerpadlo, které nahradí stávající zdroj vytápění a ohřevu vody. Díky tomu klesne energetická náročnost minimálně o polovinu, což představuje výraznou úsporu. Cena tepleného čerpadla s ohřevem teplé vody včetně montáže se pohybuje kolem 300 tisíc korun. Z dotačního programu může rodina dostat státní podporu ve výši 100 tisíc korun. Životnost tepelných čerpadel se při jejich správné a pravidelné údržbě pohybuje kolem 15 až 20 let, návratnost modelové investice je tedy do sedmi let.

[chooze:article;value:488691]

​Tepelná čerpadla se velmi často kombinují s fotovoltaickými elektrárnami, které také výrazně přispívají ke snížení nákladů na energetický provoz domu. "Typickým příkladem je solární elektrárna o instalovaném výkonu 6 kWp s bateriovým uložištěm 10,65 kWh. Při správném využívání dokáže snížit běžnou spotřebu ze sítě ve výši 6 MWh za rok zhruba o 4 MWh. Návratnost takové investice se při současných cenách za elektřinu pohybuje v horizontu 6 až 8 let," říká Jiří Matoušek z Centropolu.

Investice do takové solární elektrárny představuje asi 450 tisíc korun. Státní příspěvek dosahuje výše až 205 tisíc korun, fotovoltaické panely mají obvykle deklarovanou životnost 25 až 30 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.