Máte sucho v puse? Může jít o symptom pěti vážných onemocnění, varuje zubař

Důvodů, proč můžeme mít sucho v ústech, je celá řada. Jedním z nich je třeba spaní s otevřenými ústy, konzumace různých léků, nadměrné pití alkoholu či kouření.

Pokud ale sucho v puse přetrvává, měli bychom se mít na pozoru. Zubař Azad Eyrumlu z přední soukromé stomatologické společnosti Banning Dental Group v Londýně varoval, že může jít o příznak vážných zdravotních problémů, informoval portál Nottingham Post.

[chooze:article;value:502417]

"Sucho v ústech může být známkou toho, že něco není v pořádku. To se může projevit různými příznaky, jako je třeba lepkavý pocit v ústech, zmíněné sucho nebo bolest v krku, potížemi se žvýkáním nebo polykáním i zápachem z úst," přiblížil Eyrumlu.

Ten je přesvědčený, že může jít o symptom rovnou pěti různých nemocí. Jde o cukrovku, mrtvici, HIV, Alzheimerovu chorobu a Sjögrenův syndrom (zánětlivé autoimunitní onemocnění, pozn. red.).

"Když navštívíte zubaře, nedbáme pouze o zdraví vaší ústní dutiny. Jsme vyškolení v tom, jak odhalit určité širší problémy s vaším celkovým zdravím. Je životně důležité bedlivě sledovat zdravotní stav. Pokud zaznamenáte přetrvávající příznaky sucha v ústech, musíte na to upozornit svého praktického lékaře," poradil Eyrumlu.

Podle odborníků si mnozí lidé neuvědomují, že sliny hrají klíčovou roli ve zdraví ústní dutiny. Dokáží totiž neutralizovat kyseliny produkované bakteriemi a také smývat kousky potravy. Navíc jsou nezbytné pro prevenci zubního kazu a obsahují i důležité enzymy, které napomáhají trávicímu procesu, uvedl portál Mirror.

[chooze:article;value:503029]

V případě, že máte sucho v ústech, lékaři doporučují pít hodně studené vody, a to pravidelně během dne. Cucat kostky ledu nebo žvýkat žvýkačky bez cukru. Pokud máte suché také rty, je nejlepší je potřít balzámem. Důležité je si čistit zuby dvakrát denně a používat ústní vodu bez alkoholu.

Čeští lékaři ohlásili v roce 2021 velký zlom v léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.