Máte to řídit, ne zřídit, vzkázal Kalousek vládě. Rozzuřilo ho navýšení deficitu

Ačkoliv doposud ministerstvo financí počítalo se státním schodkem na příští rok ve výši 235 miliard korun, nyní je všechno jinak. Ve středu kabinet Petra Fialy uvedl, že by se chtěl dostat k deficitu 270 miliard. To na sociálních sítích ostře zkritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Navzdory tomu, že je Kalousek členem vládní strany, Fialův kabinet rozhodně nešetří. "To je zlý sen," reagoval na zvýšení plánovaného deficitu. Zdůraznil, že ještě 11. května vláda avizovala, že předpokládaný deficit dosáhne částky 210 miliard, 1. června jej navýšila na 235 miliard a nyní dosahuje oněch 270 miliard.

To je podle Kalouska zřejmě už hraniční částka. "Pokud vláda nedodrží letošní deficit a příští rok přijde s deficitem 270 miliard, tak nevím sice jak ODS, ale TOP 09 ztratí důvod vlastní existence," zhodnotil.

[chooze:article;value:507569]

​Stejné je to prý i s řízením rozpočtu. Ten měl Fialův kabinet projednat ve středu, nakonec se tématu ale nevěnoval. "Vládo ROZPOČTOVÉ NEODPOVĚDNOSTI, nedá se ti věřit jediné číslo déle než týden! Kdo to tam řídí, proboha?! Má to řídit, ne zřídit," napsal Kalousek na twitter.

Kritiku ale dostává i Kalousek. Právě na twitteru někteří uživatelé sepsuli to, že se obořil proti vládě, ačkoliv je současným členem její strany a bývalým členem další. Aktuálně totiž působí v TOP 09 a dříve byl členem KDU-ČSL.

[chooze:article;value:507883]

​Na to má ale Kalousek jasnou odpověď. "Kritizuji Babišovu rozpočtovou politiku. Už dlouhá léta. Dnešní vláda si ji bohužel ponechala, tak ji kritizuji dál. Takhle se hospodařit nesmí," argumentoval. Vláda podle něj nezvládá řídit státní kasu a ohrožuje tím suverenitu vlastní země.

Problém spočívá podle Kalouska v tom, že "Babišova rozpočtová politika" setrvává i nyní. "Tohle může klidně dělat i Jiří Paroubek. Snad se vzpamatujete, přátelé. Nechci začínat znovu od začátku," vzkázal Kalousek vládě.

Vláda se ale hájí tím, že se mnohdy i nepopulárními opatřeními snaží státní dluh seškrtat. Šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS) například navrhl, aby se snížil rozpočet jednotlivým ministerstvům. Například ministerstvo školství by tak ušetřilo asi 30 miliard a ministerstvu pro místní rozvoj by výdaje klesly z 22 miliard na devět. Celkem by se výdaje státu měly snížit až o 90 miliard.

Státní rozpočet loni skončil se schodkem přes 360 miliard korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.