Mateo (7) se kvůli vážné nemoci přestal hýbat. Snadno může navíc oslepnout

[chooze:gallery;value:33709]

Závažné onemocnění postihlo tehdy šestiletého Matea v době, kdy si užíval začátku školy, poznával nové kamarády a hrál fotbal. I přes veškerou snahu lékařů ochrnul na všechny čtyři končetiny a do toho se přidaly další zdravotní problémy.

Chlapci byla diagnostikována NMOSD. Onemocnění mu navíc poškodilo míchu a kmenový syndrom. Maty se nadto nesmí nakazit žádnou nemocí, ty by totiž mohly vést až ke ztrátě zraku.

[chooze:article;value:523832]

"Veškerá krutost, která se mu stala, nás neodradila a tvrdě bojujeme za jeho lepší život, za šanci opět chodit, hledáme nové způsoby, zjišťujeme nové metody, nové možnosti terapií a děláme vše, co je v našich silách, aby nám nic neuniklo," uvedla maminka Petra.

Mateovi by pomohla spinální léčba, která však v Česku není dostupná pro děti do 15 let. Na doporučení českého odborného lékaře by ji ale hošík mohl podstoupit ve Španělsku. Péče je však velmi nákladná. Ta intenzivní stojí 36 tisíc eur (kolem 888 tisíc korun) a ambulantní poté vychází na dalších 15 tisíc eur (zhruba 370 tisíc korun).

Maminka se proto snaží získat peníze, kde se dá. Stále se však setkává s odmítnutím. "Napsala jsem a poslala přes 1 200 e-mailů do různých firem se žádostí o finanční podporu a přibližně 30 mi jich odpovědělo víceméně stejně: 'Podporujeme pouze dlouhodobé projekty, jednotlivce ne. Obrací se na nás spousta žádostí a nelze vyhovět všem.' A závěrem 'Držte se, hodně sil' a tak dále," postěžovala si Petra na facebooku.

Následně se proto rozhodla oslovit přes 600 až 700 umělců, zpěváků, zpěvaček, sportovců a různých celebrit. "Odpovědi byly podobné (cca pět jich pouze zareagovalo): 'Po akci Martínek dostáváme denně několik žádostí a není možné vyhovět všem, je nám líto. Podporujeme naše projekty, ne jednotlivce.' A tak podobně. Cca šest nám to přesdílelo na sociálních sítích," dodala Petra.

[chooze:article;value:481020]

Přesto se Matyho maminka nevzdává a bojuje dále. "Dál budu psát, dál budu oslovovat, dál budu zkoušet, protože jako rodič bych si to neodpustila, že jsem to ani nezkusila," má jasno Petra. Vděčná je za každý příspěvek. Pokud chcete také pomoci, můžete tak učinit na stránkách Donio.cz.

Peníze chce použít právě na léčbu Matea ve Španělsku a s ní spojené veškeré náklady, popřípadě na možnou intenzivní 14denní terapii studeným laserem v Americe. Potřebná je i následná navazující rehabilitace. Na to vše je potřeba 2 200 000 korun.

Malému Martínkovi pomohly i české osobnosti. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.