Matka si s postiženou dcerkou stoupla před vlak. Viníkem je stát, tvrdí lidé

[chooze:gallery;value:35084]

Tragická událost se stala v sobotu před půl pátou odpoledne v obci Beňadiková v okrese Liptovský Mikuláš. Podle informací portálu Noviny.sk si před přijíždějící vlak měla stoupnout žena s dítětem v náručí.

Zuzana i s devítiletou Paťkou zemřely na místě. Vedle kolejí měl zůstat opuštěný kočárek, který postižená dívenka používala. "Vzhledem k citlivosti případu nebudeme poskytovat k události žádné bližší informace až do konce vyšetřování," informovali na facebooku policisté.

[chooze:article;value:545892]

Po ženě zůstal manžel a další dvě děti. Podle tamních obyvatel byla rodina slušná a spořádaná. "Zuzka a Paťka byly nejen našimi spoluobčankami, ale i našimi blízkými osobami, našimi sluníčky, se kterými jsme se denně potkávali a které jsme měli rádi. O to víc se v těchto těžkých chvílích i s odstupem několika hodin velmi těžko hledají jakákoliv slova," uvedla na sociální síti obec Beňadiková.

Selhání státu, tvrdí lidé

Rodina se však zřejmě potýkala s problémy. "Ještě před třemi týdny byla matka na úřadu, protože jí v Liptovském Jánu řekli, že Paťku tam nemůžou mít, že na to nejsou vybavení," uvedl pro portál Čas muž bydlící v obci.

Mnozí jsou přesvědčení, že za tragédii může stát. "Je to smutná realita Slovenska. Smutná realita v tom, že tam, kde má stát pomáhat, selhává. Tam, kde si má stát vážit svých občanů, odsouvá je do pozadí, protože to není dobrý byznys," napsala jedna z komentujících na sociální síť.

"Za to všechno může vláda, že se takové věci dějí. Mají peníze jen pro sebe, obyčejní lidé je nezajímají," přidala se další. "Každý rok se zapomíná na rodiče, kteří se doma starají o svoje postižené děti. Tato nemalá skupina je dlouhodobě na okraji zájmu všech politiků. Přitom rodiče si tuto cestu nevybrali sami, o děti se starají 24 hodin denně, nemají nárok ani na daňový bonus," dodala třetí.

[chooze:article;value:489814]

Obec nyní vyhlásila sbírku na pomoc rodině. Podle vedení se už před tragédií snažili všichni pomoci, jak jen to šlo. "Nikdy jsme neodmítli Zuzce pomoci, pokud o pomoc požádala. Vždy jsme udělali maximum, co jsme udělat mohli. Zajímali jsme se o její problémy, pokud měla sílu o nich hovořit. Ne vždy tu sílu měla," doplnila obec.

Čaputová: Je potřeba větší podpory

Lítost nad smrtí matky s dcerou vyjádřila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. "Myslím na paní Zuzanu, která v náručí se svojí dcerkou ukončila jejich životy. Myslím na bolest, kterou musela zažívat, a to až tak, že ji nedokázala unést. S myšlenkami jsem s rodinou, přáteli i obyvateli obce Beňadiková, kterým vyjadřuji upřímnou soustrast," nechala se slyšet Čaputová.

Podle hlavy státu čelí často rodiče postižených dětí nelehkým situacím. "Vyčerpání, chudoba, nemožnost najít si zaměstnání, zápasy o příspěvky, které aspoň trochu ulehčí život, těžkosti při umisťování dětí do školy či školky, sociální izolace a stigma – to je realita životů mnohých rodičů s dětmi se zdravotním znevýhodněním, se kterými se u nás setkávám," upozornila Čaputová.

"Tragédie na Liptově musí být opravdu mementem, že rodiny s dětmi se zdravotním znevýhodněním potřebují od nás daleko větší podporu a pozornost," uzavřela prezidentka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.