Matku s dcerou unesl Hamás. Teroristé je po dvou týdnech pustili na svobodu

Matku s dcerou přivítal na hranicích koordinátor pro zajatce a pohřešované, brigádní generál ve výslužbě Gal Hirsch spolu s příslušníky izraelských obranných sil (IDF) kolem 22:00. Poté se odebraly na místo setkání na vojenské základně ve středním Izraeli, kde na ně čekali jejich rodinní příslušníci.

"Stát Izrael, IDF a celé bezpečnostní složky budou i nadále pracovat s využitím všech dostupných zdrojů a úsilí na nalezení všech pohřešovaných osob a návratu všech zajatců domů," uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

[chooze:article;value:526455]

The Jerusalem Post s odkazem na blízkou příbuznou propuštěné uvedl, že sedmnáctiletá Natalie právě dokončila střední školu a v Izraeli byla na prázdninách. Juditha je umělkyně a dobrovolnice v několika nemocnicích v oblasti Chicaga. V Izraeli byly společně na oslavě 85. narozenin Judithiny matky.

Americký prezident Joe Biden oslavil propuštění rukojmích a poděkoval Kataru a Izraeli za jejich partnerství poté, co katarské ministerstvo zahraničí uvedlo, že propuštění bylo výsledkem "mnohadenního zprostředkování".

https://twitter.com/IsraelMFA/status/1715439982054133856

Tuto skutečnost však ve svém vyjádření popřel samotný Hamás, který vydal před zveřejněním prohlášení na svém kanálu na sociální síti Telegram, kde uvedl, že brigády Al-Kassam v reakci na katarské snahy propustily dvě americké občanky (matku a její dceru) z humanitárních důvodů a aby americkému lidu a světu dokázaly, že tvrzení Bidena a jeho administrativy jsou lživá a nepodložená.

Izraelský zdroj sdělil KAN News, že propuštění zajatkyň má za cíl vyvinout tlak na Izrael, aby odložil svůj pozemní vstup do Gazy, nicméně premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že navzdory propuštění žen bude Izrael "pokračovat v boji až do vítězství".

[chooze:article;value:526227]

Na propuštění rukojmích zareagovalo prohlášením i ústředí Fóra rodin rukojmích a pohřešovaných osob. "Pokračující zadržování rukojmích je válečným zločinem," uvádí se v prohlášení ústředí. "Mnozí představitelé arabských států mají obrovský vliv na vedoucí představitele a musí jednat tak, aby okamžitě propustili všechna rukojmí a pohřešované zadržované v Gaze. Vyzýváme světové vůdce a mezinárodní společenství, aby využili všech svých pravomocí a jednali ve prospěch propuštění všech rukojmích a pohřešovaných."

V pátek ráno několik rodin zajatých rukojmích odcestovalo do Ženevy, aby lobbovaly za propuštění svých blízkých. Setkaly se s Mirjanou Spoljaricovou, vedoucí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK). Červený kříž nabídl, že jeho zástupci rukojmí navštíví a pomůžou jim jakýmkoli způsobem, a bude usilovat o jejich propuštění.

Americký prezident Biden navštívil Izrael. USA vyhlásily sankce vůči Hamásu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.