Matthew Perry i Tina Turner. Světové hvězdy, které v roce 2023 navždy odešly

Lisa Marie Presleyová

Hned začátek roku byl pro umělecký svět velmi smutný. Ve věku 54 let zemřela americká zpěvačka Lisa Marie Presleyová, která byla jedinou dcerou rokenrolové legendy Elvise Presleyho. 12. ledna utrpěla ve svém domě v Kalifornii zástavu srdce. To se po resuscitaci podařilo lékařům cestou do nemocnice znovu nastartovat.

Presleyová ale o několik hodin později bohužel vydechla naposledy, a to pouhé tři týdny před svými 55. narozeninami. Je pohřbena po boku svého otce Elvise na zahradě venkovského sídla v Mamphisu. "Byla to ta nejvášnivější, nejsilnější a nejvíce milující žena, jakou jsme kdy znala," napsala v prohlášení po úmrtí své dcery její matka Priscilla Presleyová.

[chooze:article;value:484236]

Gina Lollobrigida

V polovině ledna ve věku 95 let zemřela italská herečka Luigina "Gina" Lollobrigida, jedna z největších hvězd evropské kinematografie 50. a 60. let minulého století. Hrála po boku takových hvězd, jakými byli Huphrey Bogart, Frank Sinatra, Rock Hudson nebo Errol Flynn. V roce 1995 navštívila Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. V roce 2013 dala do dražby své šperky, výtěžek okolo pěti milionů dolarů věnovala na výzkum kmenových buněk.

[chooze:article;value:484758]

Raquel Welchová

V Los Angeles v únoru náhle zemřela americká herečka a bývalá modelka Raquel Welchová. Byla považována za jednu z nejkrásnějších žen své doby, šlo o jeden ze sexuálních symbolů 60. a 70. let 20. století. Hvězda filmů jako Tři mušketýři nebo Zvíře byla dcerou anglické matky a bolivijského otce. Podle deníku Sun byla jednou z nejsvůdnějších hereček filmové historie. A nejen to, byla i zdatnou podnikatelkou. Uspěla jak se svým programem pro absolutní krásu a svěžest, tak s řadou paruk nebo s přípravky pro péči o pleť. Tato herecká ikona zemřela ve věku 82 let.

Harry Belafonte

O dva měsíce později ve věku 96 let odešla na věčnost americká hudební ikona Harry Belafonte. Proslavil se hity The Banana Boat Song, Jump in the Line, Jamaica Farewell či Shake, Shake Seňora. Byl také významným bojovníkem za lidská práva a zorganizoval nahrávání hitu We Are the World, jehož výtěžek šel na boj s hladem v Africe. 

[chooze:article;value:501516]

Umělec známý jako král kalypsa zpopularizoval tento polyrytmický vokální hudební styl pocházející z karibské oblasti. Zpíval ale také blues nebo gospel. Jeho první hudební úspěchy přišly v 50. letech, kdy se dokázal prosadit i před bílými publiky, což měli černoši v dobách segregace zakázané. Následně bojoval za práva černochů společně s Martinem Lutherem Kingem.

Tina Turner

Ve druhé polovině května opustila svět rockové hudby další legenda. Ve věku 83 let zemřela ve Švýcarsku zpěvačka Tina Turnerová, vlastním jménem Anna Mae Bullock, přezdívaná královna rokenrolu. Zpěvačka podlehla vážné nemoci. V posledních období musela docházet na dialýzu ledvin, kam ji pokaždé doprovázel její druhý manžel. 

[chooze:article;value:506403]

Zpěvačka proslula odvážnými kostýmy a energickým vystupováním, její koncerty bývaly velká show. "Rocková babička", jak zní asi nejčastější zpěvaččina přezdívka, prodala přes 200 milionů desek. Získala mimo jiné 12 cen Grammy, včetně ceny za celoživotní zásluhy, a vstoupila do rokenrolové Síně slávy.

Sinéad O'Connor

26. července našla policie mrtvou v pronajatém bytě v Londýně irskou zpěvačku Sinéad O'Connor. V minulosti otevřeně hovořila o psychických potížích, kterými trpěla. V pořadu Oprah Winfreyové v roce 2007 prozradila, že jí byla diagnostikovaná bipolární porucha a bojovala se sebevražednými sklony. Se svými problémy se léčila, a přestože jí medikace pomohla, svěřila se, že je to běh na dlouhou trať. Legenda alternativního rocku měla soukromý rodinný pohřeb v městečku Bray nedaleko Dublinu, kde žila dlouhých 15 let. 

Jane Birkinová

Ve věku 76 let zemřela světoznámá herečka, zpěvačka a módní ikona Jane Birkinová. Původem Britka prožila většinu života ve Francii, kde obohatila tamní filmový svět. Mezi její nejslavnější snímky patří Zvětšenina, Smrt na Nilu nebo Zvíře. Nejednou si zahrála po boku francouzského komika Pierra Richarda. Se svým druhým manželem nazpívala kontroverzní hit, který byl v několika zemích zakázán. Významnou stopu zanechala i ve světě módy – její jméno totiž nese typ kabelek, tzv. birkinky.

William Friedkin

V létě odešel na věčnost ve věku 87 let americký režisér William Friedkin. Ten se nejvíce proslavil legendárním hororem Vymítač ďábla či policejním dramatem Francouzská spojka. Jeho poslední film měl nedlouho po jeho skonu premiéru na festivalu v Benátkách. Své nejznámější filmy natočil Friedkin v 70. letech. Byl jedním z nejvýznamnějších režisérů své generace.

[chooze:article;value:524132]

"Brumbál" Michael Gambon

Fanoušci Harryho Pottera se koncem září dozvěděli smutnou zprávu. Představitel Albuse Brumbála, irsko-britský herec Sir Michael Gambon, skonal. Právě role ředitele školy čár a kouzel v Bradavicích Brumbála patří mezi jeho nejslavnější, strávil v ní sedm let. Herec, který se narodil v Dublinu, během své kariéry natočil ale  i řadu dalších filmů, pracoval v televizi, divadle i rádiu. V roce 1998 ho královna Alžběta II. povýšila do nižšího šlechtického stavu. Herecká legenda zesnula v nemocnici po těžkém boji se zápalem plic. Do uměleckého nebe odešel ve věku 82 let.

Lee Sun-kyung

Koncem roku zemřel jihokorejský herec Lee Sun-kyung, jeho tělo našli v autě v centrální části metropole Soulu. Proslavil se rolí v oskarovém snímku Parazit o chudé rodině, která se infiltruje do jiné, mnohem zámožnější. Lee měl také také dlouhou a úspěšnou kariéru v korejské televizi. V roce 2021 získal za roli ve stejném filmu cenu Screen Actors Guild za "herecké obsazení ve filmu". 

Matthew Perry

Svět obletěla na konci října zdrcující zpráva. Ve věku 54 let tragicky zemřel americko-kanadský herec Matthew Perry. V úspěšném komediálním seriálu Přátelé hrál milého neurotika Chandlera Binga. V roce napsal herec upřímné paměti o závislostech, které ho sužovaly po většinu jeho dospělého života, kniha má titul Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih. Mnohdy prý polykal i 55 pilulek prášků proti bolesti denně. Několikrát se kvůli tomu ocitl i na léčení. Populárního herce objevili bez známek života v jeho domě v Los Angeles. Soudní lékař později sdělil, že Perry zemřel na "akutní účinky ketaminu". Jeho smrt označil za nešťastnou náhodu.

[chooze:article;value:533333]

"Když jsem slyšela, že zemřel, tak mě nejvíce mrzelo, že jsem se s ním nestihla rozloučit," uvedla hercova bývalá přítelkyně Kayti Edwardsová. "Všichni jsme ze ztráty Matthewa naprosto zdrceni. Byli jsme více než jen herečtí kolegové. Jsme rodina," uvedli po jeho smrti herečtí kolegové z Přátel Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Lisa Kudrowová a David Schwimmer.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.