Maturanti letos excelovali v angličtině. V matematice si ale pohoršili

První část letošních maturit mají letošní studenti posledních ročníků gymnázií a středních škol za sebou. Kompletní výsledky společné části maturit v úterý zveřejnil Cermat. A hovoří jasně. Úspešnost maturantů se po covidových letech opět zlepšila.

Podle informací prezentovaných Cermatem neuspělo letos u maturit 9,2 procenta prvomaturantů. Loni to přitom ve společné části bylo hned 13,7 procenta a v roce 2021 činila celková neúspěšnost 11,2 procenta.

[chooze:article;value:502990]

Mezi povinně volitelnými předměty, tedy matematikou a cizím jazykem, byl i letos velmi výrazný nepoměr. Zatímco pro zkoušku z matematiky se rozhodlo 12 696 prvomaturantů, anglický jazyk si vybralo 57 109 studentů. Dalších 886 studentů zkusilo štěstí u němčiny, 497 u ruského jazyka, 137 podstoupilo test ze španělštiny a 82 maturovalo z francouzského jazyka.

Neúspěšnost u povinné zkoušky se letos u řady předmětů podařilo výrazně snížit. Například u českého jazyka spadl podíl neúspěšných maturantů z 9,4 procenta na 5,9 procenta. Stejně tak z angličtiny loni neuspělo 6,4 procenta prvomaturantů. Letos to bylo už jen 2,9 procenta.

Právě vyšší úspěšnost u cizího jazyka je podle místopředsedy Unie školských asociací Jiřího Nekudy dodatečnou motivací studentů pro přihlášení se k tomuto předmětu. "Zkoušky z cizího jazyka jsou pro žáky obecně snazší. Angličtinu mají osm, někde devět let a při dobré dotaci hodin jsou jejich znalosti velmi slušné. Proto jim maturita nedělá žádný problém," myslí si Nekuda.

Radost má i z výsledků maturantů na střední škole v Teplicích, kde plní funkci ředitele. "Čeština byl vždycky trochu strašák, ale letos jsme neúspěchy v českém jazyce počítali na jedince. Samozřejmě se zase objevily nějaké úlohy, které budou žáci rozporovat, ale myslím si, že jsou testy nastavené dobře," pronesl Nekuda.

[chooze:article;value:504803]

Jenže zatímco čeština a angličtina vykazují čím dál vyšší úspěšnost, u dalších předmětů studenti tak dobré výsledky nemají. Podle dat Cermatu vyrostla neúspěšnost maturantů z matematiky oproti předchozímu roku z 10,1 procenta až na 12,4 procenta. Ještě hůře je na tom němčina, kde podíl neúspěšných maturantů stoupl z loňských 16,6 procenta na děsivých 23,7 procenta.

Od maturity z matematiky podle Nekudy řada škol své žáky často odrazuje. "Matematika je strašná od začátku. Studenti od deváté třídy slyší, že je těžká a proto tam není příliš velká snaha. Radši si proto zapíšou cizí jazyk. Přitom příprava matematiky je slušná. Na gymnáziích je dotace hodin matematiky tuším pět hodin týdně, což je dle mého názoru dost," řekl.

Problémy u matematiky, kterou sám vyučuje, vidí Nekuda paradoxně zčásti v jazykové výbavě studentů. "Velkým kamenem úrazu je často čtenářská gramotnost. Žáci si špatně přečtou zadání a pak je logické, že i jejich výsledky jsou špatně. Dnešní mládež má také problémy s motivací. Mají mnoho informací a znalostí, ale ty bohužel jsou velmi povrchní a nedokáží je správně uplatnit," domnívá se Nekuda.

Školy znají výsledky příjímacích zkoušek. První termín byly těžší, přiznal Cermat (28.4. 20223):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.