Med z Kauflandu klamal zákazníky, uvedla inspekce. Neprojde třetina vzorků

Toto není květový lipový med. Na špatně označený výrobek z prodejny Kaufland v ulici Pod Paťankou v Praze 6 poukázal ve čtvrtek inspektory provozovaný učet sítě X Potraviny na pranýři. I když jde o starší případ, podrobnosti mohly být zveřejněny až nyní.

"Zastoupení lípy bylo velmi nízké, botanický původ byl z jiných rostlin. Ukázala to laboratorní analýza," vysvětluje pro TN.cz Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která ke zjištění v Kauflandu dospěla.

[chooze:article;value:515552]

​Jak potvrdila mluvčí řetězce Renata Maierl, problematický med byl vyřazen z nabídky ve 33 prodejnách Kauflandu. "U výrobků vždy kontrolujeme soulad údajů uváděných na obalu s platnou legislativou. V pravidelných intervalech ověřujeme kvalitu přímo u dodavatelů, kteří provádějí laboratorní analýzu," řekla.

​​Podle inspekce je med problematickou komoditou. "Dříve dokonce nevyhovovala až polovina vzorků z trhu. Teď je to bez ohledu na prodejce třetina, což je stále velmi mnoho," dodává mluvčí inspekce.

Předsedkyně Českého svazu včelařů (ČSV) Jarmila Machová upozorňuje, že jistotu kvality původu medu mají jedině lidé nakupující přímo od včelařů. "V obchodě nikdy nepoznáte, jestli je med falšovaný, nebo nastavovaný nějakým sirupem. Velice přesně se dá původ určit jedině v laboratořích," informuje Machová.

Velkovýrobci podle ní disponují míchači a homogenizátory. "Oni mohou medy smíchat a třeba je nastavit i sirupem a laik to vůbec nemůže poznat. Drobní včelaři nemají důvod med nastavovat a nemají na to ani technologii," upozorňuje předsedkyně ČSV.

Jak je to s cenami potraviny, která se dá použít i jako sladidlo, se Machová vyjádřit nechce. "Zakázal mi to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," uvádí.

Neobvyklá krádež na Vysočině. Někdo včelaři ukradl několik úlů (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.