Medvěd z Tater tahal tělo ženy desítky metrů. Problémové zvíře chtějí utratit

Oznámení o setkání dvou lidí s medvědem v oblasti vrchu Siná v Tatrách přijala horská služba v pátek vpodvečer. Jako první se k bezvládnému tělu ženy dostal záchranář Jakub Filipko se svým psem Hektorem, píše portál TVnoviny.sk.

Ocitli se tak tváří v tvář šelmě. "Pes se mě snažil chránit. Byl jakoby mezi mnou a medvědem. Zvíře ale nebylo vůbec plaché, dělalo výpady směrem ke mně," popsal Filipko.

Na místo poté dorazili i další záchranáři. "Naštěstí se medvěda podařilo za pomoci služebního psa, křiku a varovného výstřelu příslušníka policie zahnat," doplnila na webu horská služba.

[chooze:article;value:546646]

Přestože vyšetřování ještě neskončilo, lékař určil jako předběžnou příčinu smrti 31leté Bělorusky devastační poranění hlavy. To ovšem nezpůsobil medvěd, ale pád z výšky. Odhaduje se, že dotyčná padala desítky metrů.

"Sobotní obhlídkou jsme zjistili, že medvěd pak tahal tělo asi 20 metrů. S největším předpokladem můžeme hovořit o predačním útoku, kdy medvěd bral tělo jako kořist," uvedla Vladimíra Fabriciusová ze slovenského ministerstva životního prostředí.

Podle informací resortu má mít zvíře speciální značku, dle které zjistili, že se s ním lidé setkávali loni na golfovém hřišti. Zásahový tým ho už tehdy plánoval odstřelit, nedostal však povolení. Utratit se ho tedy chystají nyní.

Incident přežil a vyvázl bez zranění 29letý muž. Dvojice se totiž dala před zvířetem na útěk, každý ale běžel jiným směrem. Šelma se však rozhodla pronásledovat ženu. Dotyčného pak druhá skupina záchranářů našla pod skalami, kde uvázl. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.