Medveděva znepokojily kroky Česka. Musíme jednat, vyzývá

Česká zbrojařská společnost Excalibur Army ze Šternberka na Olomoucku aktuálně pracuje na modernizaci zhruba stovky tanků T-72, které zamíří na Ukrajinu. Zatímco český premiér Petr Fiala (ODS) si projekt financovaný USA a Nizozemskem pochvaluje, pro Rusy je trnem v oku.

Modernizace tanků znepokojuje hlavně místopředsedu ruské bezpečnostní rady a někdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. "Hlavním tématem našeho jednání je výroba, opravy a dodávky tanků. Tento úkol je skutečně aktuální. Už jsem některé kolegy upozornil, že naši protivníci financují modernizaci sta tanků T-72," prohlásil podle agentury Interfax na setkání pracovní skupiny vojensko-průmyslové komise pro kontrolu a výrobu zbraní a vojenské techniky.

[chooze:article;value:482454]

​Medveděv současně zdůraznil, že tanky nepochází z ciziny, ale ze "sovětského dědictví". Podle něj je nezbytné, aby Rusové drželi krok s nepřítelem a také své tanky vylepšili. "Musíme jednat rychleji, vytrvaleji a efektivněji," přesvědčoval ostatní.

Medveděv se obvykle chlubí, že Rusko disponuje nejmocnějšími prostředky ničení. Jeho slova jsou tak poměrně překvapivá.

Český premiér zbrojovku, kde tanky modernizují, osobně tento týden navštívil a projekt ocenil. "Tato česko-americko-nizozemská aktivita, kterou koordinuje české ministerstvo obrany, je vzorovým příkladem mezinárodní obranné spolupráce. Je také konzultována s ukrajinskou stranou a odpovídá jejím potřebám," prohlásil předseda vlády. Na jednom z tanků zanechal i krátký vzkaz. "Statečným obráncům Ukrajiny," napsal na hlaveň.

Premiér Fiala v pondělí navštívil zbrojařskou společnost Excalibur Army:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.