Medvídě Linda si pomalu zvyká na lidi. V zajetí si prožila peklo

Malou medvědici našli na bramborovém poli v kritickém stavu. Mládě na hranici mezi životem a smrtí odvezli na veterinární kliniku v Žilině. "Bylo to hrozné, protože s něčím takovým jsem se fakt ještě nestřetla. Měli jsme tu různá vyhublá podvyživená mláďata. Ale toto byl extrém," popsala hlavní ošetřovatelka medvíděte Andrea Prachárová.

"Už to vypadalo, že čekala na smrt. Já jsem se s ní normálně loučil, že už se neuvidíme, že je tedy konec," přiblížil manažer Záchranné stanice a Ekocentra Zázrivá Metod Macek.

Několikaměsíční medvídě, které záhy dostalo jméno Linda, mělo na těle stopy po týrání. Ošetřovatelé se tak soustředili i na to, aby získali jeho důvěru. "Dedukuji, že to medvídě bylo zavřené v nějakém chlévě. Což tedy potvrzují i třísky, které mělo v dásních. Je pro mě nepochopitelné, jak někdo mohl být krutý k malému medvíďátku, které ještě nikdy nemohlo nikomu nějakým způsobem uškodit," dodal Macek.

[chooze:article;value:534018]

​Poté, co se v prosinci Lindin stav zlepšil, jí ošetřovatelé našli nový domov v košické zoo. Prvních pár týdnů pro ni ale bylo velmi náročných. Vystrašené medvídě strávilo celý týden na stromě a odmítalo slézt. "Po nakrmení na ten strom utíká, nechodí spávat do objektu. Možná to souvisí s tím, že má v paměti uloženou stopu, že byla zavřená v tom chlévě, ze kterého utekla na bramborové pole, kde ji našli," řekl Macek.

Lindin stav se teď ale každým dnem zlepšuje. Poslední dobou prý už tráví noci ve vnitřním kotci stejně jako ostatní medvědi a vypadá to, že lidem a životu dá přece jen ještě šanci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.