Měli bychom být republikou. Premiér Nového Zélandu se chce zbavit Karla III.

Stejně jako mnoho bývalých britských kolonií i Nový Zéland zápasí s tím, jakou roli by měla hrát britská monarchie v dnešní době. Nový Zéland je totiž součástí britského Commonwealthu a oficiální hlavou státu je tak i tam král Karel III.

To se ale nelíbí novozélandskému premiérovi Chrisu Hipkinsovi. Ten v pondělí podle deníku Daily Mail řekl novinářům, že osobně upřednostňuje, aby se země stala republikou. Toho by měla dosáhnout tak, že se "zbaví" královské rodiny.

Přímo na Novém Zélandu krále zastupuje generální guvernérka Cindy Kirová. Její funkce by ale podle Hipkinse měla zůstat nepozměněna. "Nemyslím si, že výměna generálního guvernéra za nějakou jinou formu hlavy státu je teď nutně naléhavou prioritou," dodal podle deníku The Guardian.

[chooze:article;value:502265]

​"V ideálním případě se časem Nový Zéland stane zcela nezávislou zemí," uzavřel Hipkins. S prohlášením přišel jen pár hodin předtím, než se sám vydá na korunovaci krále Karla III. S tím se ostatně plánuje během pobytu v Londýně setkat. O čem ale chce s králem hovořit, novinářům neprozradil.

Podobný názor zastávala i bývalá premiérka Jacinda Ardernová. Oba se navíc shodují i na tom, že téma aktuálně není politickou prioritou. O tom, zda by se Nový Zéland měl skutečně odpojit od monarchie, by se ale podle Hipkinse mělo pomalu začít mluvit.

Nový Zéland pustoší přírodní katastrofy. Bouři doplnilo zemětřesení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.