"Měli jsme obavy, ale riskneme to." I přes požáry Češi dál létají na Rhodos

Jindy jsou u přepážek odbavujících cestující na Rhodos dlouhé fronty, ve středu ráno to tam ale spíše zelo prázdnotou. "Lidé sem chodí velmi málo," ohlásil reportér televize Nova z pražského letiště, kam se vypravil v časných hodinách. Přetrvávající lesní požáry přesto mnoho lidí od dovolené na Rhodosu neodradily. 

"Nebojím se toho, jedeme na sever," svěřila se na letišti rodina s dítětem krátce po odbavení. "Chtěli jsme dovolenou zrušit, ale už jsme neměli čas, takže to riskneme," dodala. 

[chooze:article;value:514629]

​Na sever ostrova odletěl ráno i mladý pár z Rychnovska. "Je tam známá a říkala, že je tam všechno v pořádku, že se nemáme čeho bát. Uvažovali jsme o změně destinace, jiném řeckém ostrově, ale i tam jsou rizika požárů, takže asi si v dnešní době moc nevybereme," prozradil muž. Přístup cestovní kanceláře si pochvaloval. "Sami nám volali, jestli chceme zájezd odložit nebo změnit," objasnil. 

Ne všichni jsou ale s výběrem cestovky spokojení. "Chtěli jsme jinou alternativu, přišli s jednou nabídkou jiného zájezdu. Bylo to úplně něco jiného, než jakou jsem měl představu. Chtěl jsem něco podobnýho, a nabídli Bulharsko. A ještě doplácet. Rozdíl tam byl asi pět tisíc," prozradil tatínek, zatímco v náruči držel malé dítě. 

"Riskneme to."

Nakonec se tak po ujištění od cestovní kanceláře, že nabízená lokalita je bezpečná, rozhodli vypravit na původně zvolený Rhodos. Klidnou dovolenou si od severní části slibují i další Češi. "Uvažoval jsem, že bychom neodletěli, ale řekli jsme si s přítelkyní, že to riskneme. Letíme na sever, tam by mělo být všechno v pořádku," řekl reportérovi na letišti další český turista. 

[chooze:article;value:514814]

​"Riskneme to, protože letíme do severní části ostrova. Neuvažovali jsme ani o jiné destinaci," sdělil jiný mladý pár. Zato slečna Petra se svou maminkou původně destinaci změnit chtěly. "Máme ale skvělou cestovní agenturu, která nám vše vysvětlila, a už se nebojíme. Hrozně se těšíme," prozradila. Pokud by se ale požáry rozšířily až k jejich hotelu, neví, jak by se zachovaly. "Co budeme dělat, to nevím. Asi plavat někam daleko do moře," dodala s humorem. 

"Snad bude vše v pořádku," uklidňuje sebe i svou rodinu paní Vilma. "Zjišťovali jsme, co můžeme dělat. Nemáme ale dovolenou přes cestovku, máme to přes Booking a podle něj se na Rhodosu nic zajímavýho neděje, takže se pořád lítá. Peníze by nám propadly," vysvětlila, proč se rozhodli odletět. "Jsme nervózní, není to úplně ideální. Ale máme to tam kdyžtak kousek na letiště," doplnila. 

Lesní požáry sužují centrální část ostrova, situace se tam zatím nelepší. Ve středu ráno řecký deník Kathimerini napsal, že "na Rhodosu a Korfu probíhá bitva bez konce". Obzvlášť na prvním zmíněném ostrově jsou hasicí práce velmi obtížné kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám. 

V plamenech jsou ale i další oblasti na jihu Evropy. Ve videu níže se můžete podívat na záběry z Portugalska:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.