Méně apartmánů a speciální daň. Dubrovník zakročí proti turistům

Extrémní zájem o perlu Dalmácie si vybírá negativní daň. Vše se točí okolo turismu a na bydlení pro místní lidi myslí jen málokdo. "Je tu pěkný zmatek, co se týče bytů pro turisty. Už se pronajímají i garáže. Je to velmi špatné," stěžuje si obyvatel Dubrovníku Ivan. 

Kritickou situaci chce město řešit rázně. Plánuje zákaz výstavby dalších apartmánů pro turisty, a některé už existující chce dokonce zrušit. Podnikatelé v turismu to ale vidí jako útok na své živobytí a investice.

"Nemyslím si, že je možné se ihned zbavit 5 000 apartmánů. Časem zmizí ty zanedbané a na jejich místě se vystaví menší počet kvalitních apartmánů," myslí si vedoucí chorvatské Asociace pro rodinné ubytování Barbara Markovičová. 

[chooze:article;value:519727]

"Jsme velmi oddaní. Podporujeme soukromé podnikání a víme, že si vždy najde cestu, ale pro mladé lidi je to teď moc těžké. Musíme jim pomoci," vysvětluje starosta města Mato Frankovič. 

Zavést opatření umožní zákon, který v Chorvatsku začne platit příští rok. Jeho cílem je omezit nadměrný turismus v zemi. Norma počítá i s uvalením zvláštní turistické daně, jaká už se platí například v Itálii nebo Francii. "Naše smlouvy ukazují, že tam k žádnému dramatickému zdražení u ubytování nedojde," uklidňuje české turisty místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. 

Dubrovník vyhlášený svými památkami kvůli velkému náporu turistů zavedl některá opatření už letos. Od června se po městě například nesmí chodit jen v plavkách nebo jezdit s kufry opatřenými kolečky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.