Méně masa a mléka, více luštěnin. Školní obědy čeká revoluční změna

Zásadní změny ve školních jídelnách chystá ministerstvo školství. Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) připravuje vyhlášku, která bude měnit složení obědů ve školních jídelnách. Spotřební koš, který se užívá v současnosti, je totiž v platnosti už více než dvacet let.

Nová vyhláška by měla začít platit nejdříve na začátku příštího školního roku. Podle ministerstva školství se na konečné podobě vyhlášky zatím ještě pracuje. Už letos na podzim by ale mohla jít do schvalovacího procesu.

Mezi velké změny, které má vyhláška přinést, patří především úprava počtu masných jídel v jídelníčku. "Konzumace masa i masných výrobků je v naší republice tradičně nadmíru vysoká," uvedla koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu.

[chooze:article;value:571372]

​Maso tak má nahradit více bezmasých jídel, ale také ryb. Jídel připravených z rybího masa má totiž naopak přibýt. "Historická výživová doporučení apelovala na umírněnou konzumaci masa a upřednostňovala stravu rostlinného původu. V současné době víme, že kromě neblahých zdravotních aspektů vysokého podílu živočišných potravin ve stravě má jejich produkce také nezanedbatelný vliv na životní prostředí, který řádově přesahuje dopady rostlinné produkce," dodala Košťálová.

Více luštěnin

Vyhláška počítá také s tím, že přibyde více jídel, která jsou založená na luštěninách. Ty jsou podle autorů vyhlášky pro růst dětí zdravější. Maso však v jídelníčku zůstane ve stejně velkých porcích, pouze se sníží počet jídel, které jej budou obsahovat. Děti tak o něj nepřijdou.

Další surovina, které má podle vyhlášky ubýt, jsou brambory. Těch je podle SZÚ v jídelníčku školních jídelen zbytečně moc. Nahradit je chce jinými přílohami, aby měly děti větší pestrost pokrmů.

[chooze:article;value:564089]

​Úpravy čekají také ovoce a zeleninu, které se sjednotí do jedné kategorie. "V současné době jsou školní jídelny nuceny podávat ovoce jako doplněk k jídlu, který si děti často nevezmou nebo jej pohodí před jídelnou, protože na něj nemají chuť," poznamenala Košťálová.

Podobu školních obědů upravuje vyhláška z roku 2005, která například pevně stanovuje, kolik gramů které potraviny mají děti v určitém věku sníst. Pro desetileté dítě tak činí průměrné měsíční hodnoty na strávníka a den například 64 gramů masa, 10 gramů ryb, 85 gramů zeleniny, přičemž brambory se počítají samostatně a má jich být 140 gramů, dále 65 gramů ovoce, 12 gramů cukru, 13 gramů tuku, 10 gramů luštěnin a 55 gramů tekutého mléka.

[chooze:poll;value:a9914d002762ea93a8eb9370aa01f0efe13d9f7d;layout:tn_nova]

Malý Vojta musí držet bezlepkovou dietu. Školní jídelna ji ale nedokáže zajistit (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.