Mění se pravidla penzijního spoření. O příspěvky může přijít až milion lidí

Maximální státní příspěvek se zvyšuje z 230 na 340 korun. Dosáhne na něj každý, kdo si na spoření pošle alespoň 1700 korun za měsíc. Pro získání minimálního státního příspěvku je potřeba spoření navýšit alespoň na pětistovku.

"Zájem je velký. V těchto dnech už si navýšily statisíce účastníků a předpokládáme, že ten největší boom bude ten příští týden," uvedl Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností. "Určitě to je ta hlavní motivace, kvůli které k nám teď naši klienti chodí na pobočky nebo volají na call centrum," řekl mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata.

Odborníci zároveň doporučují převést si peníze do výdělečnějších penzijních fondů. "Rozhodně nedoporučuju být v těch transformovaných fondech. Tam ty výnosy jsou sice garantované, že nebudou nikdy záporné, ale dlouhodobě jsou strašně nízké, prakticky nula," sdělil ekonom Filip Pertold.

[chooze:article;value:560713]

Od ledna se minimální doba spoření prodloužila z pěti na deset let. Nově si tak lidé svoje peníze mohou bez sankce vybrat nejdříve po deseti letech. A to pouze v případě, že jim je nad 60 let.

"Pokud si člověk spoří kratší dobu, tak musí státu vrátit získané státní příspěvky, případně dodanit úlevy na dani, které čerpal," informoval Sedláček. "Obecně bych nedoporučoval to vybírat dříve, než je to určené," dodal Pertold.

Vše, co měsíčně naspoříte nad 1700 korun, si můžete odečíst z daňového základu. Maximálně však do výše 48 tisíc korun. Od 1. července zároveň zanikne nárok na státní příspěvky starobním důchodcům. Možnost daňové úlevy jim ale zůstane.

[chooze:article;value:560839]

"I tak se pořád těmto lidem vyplatí, aby zde měli peníze umístěné, protože je tam pořád významný prvek toho zhodnocení těch finančních prostředků," řekl Milata.

A státní příspěvek nedostane ani ten, kdo si na penzijní spoření pošle celou částku jednorázově až na konci roku. "Pokud chci čerpat státní příspěvek pro daný měsíc, musím v daném měsíci poslat svoji úložku. Není možné žádat o státní příspěvky zpětně. Zpětně lze využít daňovou úlevu," uzavřel Sedláček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.