Mění se výše záloh zdravotního pojištění. Zkontrolujte si, zda se to týká i vás

Od začátku roku 2023 se zvyšují zálohy na zdravotní pojištění. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přináší přehled jednotlivých skupin plátců spolu s termíny platnosti.

Výše minimální zálohy pro OSVČ se mění každý rok spolu s výší průměrné mzdy. Jelikož průměrná mzda bude pro letošní rok ve výši 40 324 korun, zvyšuje se minimální záloha na zdravotní pojištění na 2 722 korun. Tato nová výše zálohy je platná od 1. ledna. Pro rok 2022 platilo minimum 2 627 korun. Zvýšit své zálohy proto musí všichni, kteří platili méně, než je nově nastavené minimum.

[chooze:article;value:481221]

"Zálohy OSVČ jsou splatné od 1. dne kalendářního měsíce, za který se platí, do 8. dne měsíce následujícího. V praxi to znamená, že zálohu za leden je potřeba zaplatit od 1. 1. do 8. 2. 2023," informovala Viktorie Plívová, mluvčí VZP.

Existují však i výjimky, na které se povinnost platit tyto zálohy nevztahuje. To platí pro ty OSVČ, za které platí pojistné stát. Tedy například pro studenty či důchodce. Další skupinou, které se nově zavedené zálohy netýkají, jsou ti, kteří svoji samostatnou výdělečnou činnost nemají jako hlavní zdroj příjmů, protože jsou zároveň zaměstnáni. Všechny takové osoby odvedou až pojistné vypočtené v každoročním přehledu o výši daňového základu OSVČ.

Za státního zaměstnance letos stát zaplatí každý měsíc pojistné ve výši 1 900 korun. Částku stanovuje novela zákona České národní banky o pojistném na veřejné zdravotní pojištění ze srpna roku 2022.

[chooze:article;value:476949]

Vzhledem k tomu, že se zvýšila minimální mzda, zvyšuje se i pojistné osob bez zdanitelných příjmů (OBZP) a minimální pojistné zaměstnanců. V roce 2022 byla minimální mzda 16 200 korun. Od Nového roku se zvyšuje na 17 300. Z toho důvodu se zmíněným osobám zvyšuje i měsíční pojistné. Nově bude činit 2 336 korun.

Pojistné pro OBZP se odvádí od 1. dne kalendářního měsíce do 8. dne následujícího měsíce. Za leden tedy můžete zaplatit do 8. února. Za zaměstnance odvádí pojistné zaměstnavatel, a to od 1. kalendářního dne do 20. dne měsíce následujícího. Uzávěrka za leden je tedy 20. února.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.