Měsíc od tragické střelby: Stále jsem se nevzpamatovala, říká studentka

Na náměstí Jana Palacha v Praze měsíc po střelbě na filozofické fakultě přišli studenti a další lidé uctít památku obětí tragédie. "Během té události jsem tam byla, byla jsem ve druhém patře. Nejsou to příjemné pocity, ale jednoduše vím, že je potřeba tomu čelit," řekla Ashley, studentka filozofické fakulty

Podle studentů i vedení fakulty jsou tyhle akce potřebné v postupném procesu uzdravování se po tragédii. "Obávám se, že veřejnost nebo část společnosti, která s tím není úplně spjatá, nemůže úplně pochopit události a pocity lidí. Já osobně cítím, že jsem trochu izolovaná, že mě nikdo nedokáže přímo pochopit," popsala své pocity Ashley.

"Je krásné vidět obrovskou sounáležitost, tu blízkost, vidět to, že si jeden druhému chtějí studenti pomáhat a chtějí si oporou a blízkostí pomoct k uzdravení z toho traumatu," uvedla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

[chooze:article;value:537494]

​V budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové se zase lidé mohli zapojit do zpracování vosku ze svíček, které byly sesbírány na pietních místech. "Vyndáváme vosk ze svíček, drtíme ho na menší kousky. Ty se donesou ven k ohni, kde se to roztaví. Bude z toho abstraktní vosková krajina," řekla studentka Marie. Lidé navíc pořád svíčky na náměstí Jana Palacha zapalují. Hoří jich tady desítky.

Pro studenty je také stále připravená i psychologická podpora. "V současné době jsme ve fázi, že končí akutní část, která byla charakterizována potřebou zklidnění, podpory, dodání struktury a posílení soudržnosti. Teď přecházíme do střednědobého období, střednědobé psychologické podpory, kdy jde právě o nastavení systému, který bude dlouhodobý a udržitelný, a jde o zvládání, zmírnění následků a adaptaci," sdělil psycholog Štěpán Vymětal.

"Na náměstí Jana Palacha v mobilní místnosti funguje studentský spolek Peerko studentů katedry psychologie, kteří po celý měsíc nabízejí oporu psychologickou našim studujícím a vyučujícím," dodala děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková. 

Hlavní budova filozofické fakulty začne studentům sloužit k výuce opět 19. února. Čtvrté patro, kde se střílelo nejvíc, ale zůstane dál uzavřené.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.