Měsíc se oddaluje od Země. Vědci zjistili, že dny jsou kvůli tomu o hodiny delší

Čím je Měsíc dál, tím více se snižuje jeho gravitační působení na Zemi. Naší planetě tak déle trvá otočit se kolem vlastní osy a dny se prodlužují, napsal web stanice BBC.

Před asi miliardou let trval den kolem 18 hodin, upozornil deník Daily Mail. Každý rok se totiž od Země Měsíc vzdálí o 3,8 centimetru, zjistila studie

"Jak se Měsíc vzdaluje, Země je jako rotující krasobruslař, který zpomalí, když natáhne ruce," vysvětlil spoluautor studie Stephen Meyers. 

[chooze:article;value:498502]

"Všechno je to o přílivu a odlivu," poznamenal profesor geofyziky z Londýnské univerzity David Waltham. "Jejich působení na Zemi zpomaluje rotaci a Měsíc energii naopak získává," dodal.

To znamená, že od konce 17. století se náš den prodloužil o 1,09 milisekundy. To se může zdát jako málo, když ale zvážíme, že Země existuje přes čtyři miliardy let, rozdíl je náhle obrovský. Před několika miliardami let tedy na naší planetě mohl den trvat jen 13 hodin.

[chooze:article;value:492046]

Vzdalování Měsíce od Země navíc není stabilní a jeho rychlost se mění. Po většinu času se vzdaloval méně než teď. Bylo ale také období, kdy se za rok vzdálil o sedm centimetrů ročně.

Meyers a ostatní vědci zkoumali sedimenty 90 milionů let starých kamenů, které jim ukázaly klimatické cykly Země. Během miliard let existence Země se často délky dnů měnily. Mohly za to i další pohyby ve Sluneční soustavě.

Signály z vesmíru nadchly vědce. Může jít o planetu vhodnou pro život:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.