Měsíční výhled: Tropické počasí v Česku skončilo. Ochladí se a bude pršet

Po relativně teplém období nás podle meteorologů čeká v následujících týdnech chladnější počasí. "Všechny čtyři předpovědní týdny až do 20. srpna by měly být teplotně na rozhraní průměrných až podprůměrných teplot," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teploty by se následující měsíc měly v minimech pohybovat mezi 10 až 15 °C. Přes den pak rtutě teploměrů budou maximálně kolem 25 °C.

[chooze:article;value:514757]

Nejvýrazněji by se dle předpovědi ČHMÚ mělo ochladit ve středu, kdy teploty přes den klesnou až na 17 °C, maximálně bude pouhých 21 °C. Další dny pak budou o něco teplejší, teploměry by však tropických 30 °C atakovat neměly.

Počítat ale budeme muset s tím, že vytáhneme deštníky, a to především právě v tomto týdnu. Z celého sledovaného období by totiž měl být tím nejdeštivějším.

"V prvním předpovědním týdnu budou dny se srážkami četnější a naprší o něco více, než je obvyklé pro tuto roční dobu. V dalších týdnech se budou srážkové úhrny udržovat kolem normálu, přičemž ve dnech s bouřkami se mohou vyskytnout i výrazné denní úhrny," doplnili meteorologové. Celkově by tedy období od 24. července do 20. srpna mělo být srážkově normální nebo slabě podnormální.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 19,2 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2018, kdy teploměry naměřily 22,5 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1987, tehdy teploty klesly na 17,4 °C.

Žně jsou v Česku v plném proudu. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.