Měsíční výhled: Vytáhněte deštníky! Začátek února proprší, na horách bude sněžit

"Po velmi teplé první polovině ledna se teploty v uplynulých dvou týdnech dostaly na hodnoty kolem dlouhodobého normálu. Očekáváme, že během února se týdenní teploty budou i nadále udržovat na hranici normálních nebo lehce nadnormálních hodnot," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů by se v Česku mohlo ještě ochladit na konci února. "Období od 30. ledna do 26. února 2023 předpokládáme jako celek teplotně průměrné. Kolísavý ráz srážek z ledna bude pokračovat minimálně i v první polovině února," doplnil ČHMÚ.

[chooze:article;value:487350]

S vydatnými srážkami bychom měli počítat zejména tento týden (do 5. února). "Většina z nich spadne na horách v podobě sněhu. V nížinách spadne srážek o poznání méně a sněhové srážky budou střídat dešťové," upozornili meteorologové. V noci teploty klesnou k −3 °C, přes den se budou pohybovat kolem 4 °C.

Následující dny, konkrétně od 6. do 12. února, by měly být už relativně sušší. Během noci budou teploty kolem −2 °C, při zmenšené oblačnosti i −6 °C, ty denní zase kolem 4 °C, místy můžeme naměřit také 6 °C.

V dalších dvou týdnech meteorologové očekávají průměrné, v závěru období až podprůměrné množství srážek. V týdnu od 13. do 19. února se budou v noci teploty držet stále pod nulou, při zmenšené oblačnosti bude i −8 °C. Naopak přes den se mohou zvednout a pohybovat okolo 6 °C.

Konec února, a to od 20. do 26. února, bude podobný jako předchozí týden. Teploty v noci spadnou k −4, při zmenšené oblačnosti může být ještě daleko chladněji. Přes den pak můžeme místy naměřit i 8 °C.

[chooze:article;value:486915]

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem −0,2 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2020, kdy teploměry naměřily 4,5 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1956, kdy teploty klesly až k −12,6 °C.

Ledovka v úterý potrápila řidiče v České Lípě. Srazilo se tam auto s náklaďákem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.