Měsíční výhled: Zima vtrhla do Česka, teplému počasí definitivně odzvonilo

Od začátku září jsme se mohli těšit z nadprůměrně teplého počasí. Tomu však tento týden už odzvoní. Teploty se totiž podle meteorologů dostanou k průměru. A i když ještě příští týden o něco stoupnou, zůstanou už na hodnotách kolem dlouhodobého normálu.

"Průměrná týdenní maxima se budou pohybovat kolem 12 °C a průměrná týdenní minima se budou udržovat pod 5 °C, přičemž v jednotlivých dnech v týdnech mohou poklesnout i pod nulu," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:525766]

Obecně meteorologové očekávají, že období od poloviny října do konce první listopadové dekády bude teplotně normální. Nejchladnější z celého října má být právě tento týden. "Teplotně jsme o několik stupňů podprůměrní, než bychom měli být. Na konci týdne to na severu bude zase o zimě, na jihu bude ale i kolem 16 °C," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Ubývat bude i slunečního svitu. "To nejlepší už máme za sebou," varovala. Vytáhnout ze skříní bychom pomalu měli zimní bundy a kabáty. A řidiči by dle Honsové měli začít přezouvat auta. "Je nejvyšší čas," uzavřela.

Počítat však do konce měsíce budeme muset s přeháňkami. "V minulém týdnu se po delší době srážkové úhrny konečně pohybovaly kolem dlouhodobého normálu a v tomto trendu budou pokračovat až do konce října," doplnili meteorologové z ČHMÚ.

Pak zase budeme moci deštníky zřejmě uklidit. Na přelomu října a začátku listopadu totiž odborníci očekávají daleko méně srážek, než je pro toto roční období typické.

[chooze:article;value:525161]

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 6,9 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2022, kdy teploměry naměřily 9,9 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1946, kdy teploty klesly až k 3,1 °C.

Do Česka dorazilo chladné počasí. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.