Měsíční zásoby mají vyřešit výpadky léků. Zvýhodní se tak velké lékárny

Podle novely budou výrobci muset nově povinně držet zásoby léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění na jeden až dva měsíce dopředu. "Vláda s tímto návrhem souhlasí," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ne všichni mají ale takový názor. "Plošně řešit nadzásoby si nedovedu představit," uvedl poslanec Kamal Farhan (ANO). "Ministerstvo by se spíše mělo zaměřit a vydefinovat si kritické léky," dodal.

"Pohybujeme se ve stovkách milionů nákladů navíc. To může do budoucna způsobit, že někteří výrobci nebudou na ten český trh ty přípravky dodávat," uvedl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář.

[chooze:article;value:508250]

​Naopak samotné lékárny by nesměly držet velké množství zásob. Jejich objednávky budou limitovány spotřebou z předchozího roku. Problém by to byl zejména pro ty menší.

"My budeme mít určenou jenom objednávku na obvyklý týden. U pacientů, kterým jsme nikdy nevydávali, tak ti si budou muset lék objednat a chodit dvakrát. Lékárny, které mají velký sklad, budou tímto zvýhodněny," zhodnotil Marek Hampel z Grémia majitelů lékáren.

"Nesmí dojít k tomu, že by došlo k zhoršení dostupnosti léků. Na druhé straně, pokud je lék ohrožen, není jiná cesta, jak zabránit tomu, že bude vykoupen," doplnil Válek. Vláda počítá s tím, že by novela zákona o léčivech mohla začít platit letos na podzim.

[chooze:article;value:507994]

​Pohled ministra zdravotnictví na dostupnost léků se ale mění jako aprílové počasí. Ještě včera tvrdil, že problémy skončí až příští měsíc. Dnes už je podle něj léků dostatek.

"Antibiotika jsou opravdu v dostatečném množství. Jediné, co chybí, je typ antibiotického penicilinového sirupu," uvedl Válek. "Nezpochybňuji, že neexistuje lékárna, kde chybí konkrétní léky," dodal.

Jenže to spíš vypadá, že naopak neexistuje lékárna, kterou by masivní výpadky nezasáhly. V lékárně v nemocnici Na Bulovce chybí i tabletové formy penicilinových antibiotik určených pro menší děti, antibiotika s obsahem kalitrocitinu i některé druhy inzulínů. A podle některých lékárníků přetrvávají problémy i s antibiotickými kapkami do očí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.