Města chtějí zdražovat. Zvýší parkovné i poplatky za odpad

Města zdražují služby. Třeba radnice v České Lípě zdraží poplatky za parkování v centru města o 10 korun. Město ke zdražení přistoupilo po sedmi letech. Opatření začne platit od prvního září.

Nejde však o jediné plánované zdražení. Českolipští občané už 14 let nemusí platit za svoz odpadu. Tamní zastupitelé ale nyní chtějí poplatek zavést. Podle zatím neschváleného návrhu by měl činit 960 korun za osobu na rok, čímž by byl vyšší, než je třeba v sousedním Novém Boru nebo krajském Liberci.

[chooze:article;value:518912]

Obyvatelům města Děčín se zase prodraží cestování městskými autobusy. "Dopravní podnik města Děčína od prvního září zdražuje jízdné ve svých autobusech, a to jak časové jízdenky, tak i běžné jízdenky. Ten nárůst cen je zhruba kolem osmi procent. Reagujeme v podstatě na vyšší náklady," říká mluvčí města Luděk Stínil s tím, že kdo bude platit elektronicky, měl by zdražení pocítit o něco méně.

V Liberci se zdražovalo už před prázdninami. Zvedly se nájmy v městských bytech. Na září tak zdražování zatím nechystají. Další ale nejspíš přijde po Novém roce, a ne malé. "Diskutuje se o úpravě cen parkovného a cen jízdného městské hromadné dopravy," tvrdí mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Stejně jako další města uvádí jako důvod zdražování rostoucí náklady a úsporná opatření státu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.