Města rozdávají dotace na rekonstrukci. Dostat je ale mohou jen některé domy

Uherské Hradiště chce mít centrum pěkné a atraktivní pro turisty i místní. Už před časem se proto rozhodlo soukromníkům ulevit s opravami cenných domů. "Jsou to budovy, které musí vykazovat určitou historickou a památkovou hodnotu. V Uherském Hradišti nechceme, aby nám chátraly památky," sdělila místostarostka Uherského Hradiště Pavlína Jagošová.

Například majitel velkoměšťanského domu dostal na nová okna 100 tisíc korun. Další z domů sice žádnou historickou hodnotu nemá, přesto jeho majitelce město dotaci ve výši sto tisíc korun na novou fasádu poskytlo.

[chooze:article;value:477946]

Podobný program funguje například i v Olomouci. "Nám se letos sešlo celkem šest žádostí, a peníze tak putovaly například na opravu průčelí kostela svaté Kateřiny, na lavice v kostele svatého Michala nebo na opravu budovy Moravského divadla," uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

"V roce 2022 jsme vyměňovali plastová okna za repliky historických oken, přičemž celková částka byla 1,3 milionu," vysvětlil ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Dotace pro památkově chráněné budovy rozděluje ministerstvo kultury ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Rozpočet na rekonstrukce pro příští rok je 150 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.