Města se snaží šetřit. Doplácejí na to lidé, někde jde i o zdraví

V Brně-Židenicích by se na neuklizených chodnících dalo ve čtvrtek ráno i lyžovat. V Olomouci to bylo podobné a ani v Jihlavě nebyly všechny chodníky uklizené.

Některá města, třeba Svitavy nebo právě Jihlava, ale chtějí šetřit své kapacity, čas i peníze tak, že méně frekventované odlehlé chodníky prostě neudržují. "Není v ekonomických ani personálních silách pokrýt všechny plochy," vysvětluje mluvčí Svitav Kateřina Kotasová.

[chooze:article;value:478555]

Svitavský městský úřad své obyvatele na neudržované chodníky upozorňuje informačními cedulemi. Řada lidí je ale naštvaných. "Určitě by to měli uklidit. My taky před barákem uklízíme sníh, tak proč by to nemohlo uklízet město," myslí si jeden z obyvatel města.

Podobné je to i v Jihlavě. "Je to z kapacitních důvodů. Můžeme se tak věnovat páteřním komunikacím, kde je velký pohyb lidí," hájí postup města mluvčí jihlavských městských služeb Martin Málek.

[chooze:article;value:479574]

Cedulkami se města a obce kryjí. Při případných úrazech kvůli nim lidé hůře vymáhají odškodné. "Pojišťovna navíc takto umístěné cedulky po nás požadovala," vysvětluje Kotasová.

Před pádem ale obyvatele měst neuchrání. "Za letošní zimu jsme už v jihlavské nemocnici ošetřili hned několik pacientů po pádu na chodníku," potvrzuje mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Právě v Jihlavě se během několika posledních let snažilo odškodného domoct několik stovek zraněných lidí. Uspělo ale jen několik.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.