Města stále nabízejí levné bydlení. Nájemné je i 5 000 měsíčně

Brno, Ostrava, Olomouc, ale například i Krnov. To jsou města, ve kterých si lidé můžou zažádat o pronájem v obecních bytech. Za ty se dá platit méně než v soukromých, je o ně ale obrovský zájem, a ne každý se k nim dostane.

Praha, Brno, Ostrava

V hlavním městě se obecní byty shání těžko. Praha kvůli tomu zřídila Městskou nájemní agenturu, která má lidem v tomto pomáhat. Prázdné nemovitosti k pronájmu ale v Praze stále nejsou. V jiných velkých městech je ale situace lehce příznivější.

Byty se dají na pronájem získat například ve druhém největším městě. V části Brno-střed nabízí například byt 1+kk v ulici Bratislavská. Nájemní smlouvu nabízí na jeden rok. Čistý nájem je 3 465 korun. K tomu se ale musí připočíst ještě zálohy na služby 250 korun i další peníze za energie.

Větší byt se dá najít například na ulici Veveří. Byt 2+1 se tam dá i se zálohami sehnat za 10 000 korun měsíčně. I zde je ale nájemní smlouva na jeden rok. V obecních bytech navíc lidi čeká navýšení nájmu o míru inflace.

[chooze:article;value:480646]

V městské části Brno-sever na ulici Vranovská najdete zase byt 1+1 s čistým nájemným 2 868 korun. K tomu se ale musí připočíst zálohy 700 korun a další poplatky za služby, které na webu nejsou vyčíslené.

Obecní byty se pronajímají i v moravskoslezské metropoli. Pokud chcete bydlet v Přívozu, nabízí městská část Moravská Ostrava a Přívoz například na ulici Božkova 2+1. Základní minimální nájem je 4 200 korun. K tomu ale ještě bude potřeba připočíst zálohy a poplatky za služby, které městská část na webu nezveřejňuje.

Pro lidi, kteří chtějí velký byt v centru, nabízí městská část v Moravské Ostravě na ulici Nádražní byt 4+1. Minimální měsíční nájem je 15 720. K tomu se ale musí přičíst různé zálohy či pronájem vybavení bytu, celková cena se tak vyšplhá na asi 22 900 korun.

[chooze:article;value:478249]

Nájem obecního bytu se dá najít také v Zábřehu. Za byt 1+1 tam zaplatí lidé v ulici Čujkovova nájem 2 318 korun. Na poplatcích za teplo a různé služby částka stoupne o 900 korun. Navíc bude muset nájemce platit zálohy za energie podle své spotřeby.

Menší krajská města

Obecní byty pronajímá také Plzeň. V městské části Plzeň-střed nabízí v ulici sady Pětatřicátníků byt 3+1. Základní měsíční nájem je 12 184 korun. K tomu se ale musí připočíst další platby za 1 350 korun. Elektřinu a plyn si navíc nájemce platí sám.

[chooze:article;value:473799]

V Českých Budějovicích jde v elektronické aukci vysoutěžit velký byt 3+1 v ulici Krajinská. Minimální výše nájmu je 13 040 korun bez služeb a energií. Kdo ale nabídne nejvíce, byt dostane. 

Malá města

Pronájem obecních bytů ale není výsadou jen větších měst. Například v Krnově na Bruntálsku v ulici Albrechtická zaplatí člověk za obecní byt 5 506 korun měsíčně. 

V Táboře zase nabízejí na pět let apartmá 1+1 v ulici Betlémská. Minimální měsíční cena je 2 324 korun, nejsou do ní ale započtené zálohy za služby a energie. 

[chooze:article;value:479421]

V Chebu nabízí k pronájmu byt 1+1 v ulici Na Hradčanech. Měsíční nájem je 2 507 korun. Opět nejsou započteny zálohy za služby a energie, navíc se v tomto případě jedná o byt, u kterého budou ještě nutné opravy. Zařídit je totiž potřeba například nové topení či rekonstrukce rozvodů vody.

Velká část malých měst se ale také potýká s tím, že městské byty nejsou. Momentálně nemají žádné k dispozici například v Písku či Uherském Hradišti. S výstavbou dalších bytů plánuje v příštích letech začít například Mladá Boleslav.

[chooze:gallery;value:29875]

Nemovitosti v Česku jsou dvakrát dražší než před 12 lety. Víc zdražilo jen pět zemí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.