Města u hranic založila pakt. Stávají se z nás jen ubytovny, vadí jim

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků, málo bytů nebo stárnutí populace. To jsou jen některé z problémů, které trápí české pohraničí. Tři města z Karlovarska teď chtějí spojit síly a postupovat společně.

"Jsme vlastně chtěli za spolupráce s Aší a Nejdkem upozornit centrální vládu na to, že tento problém tady je. Být aspoň slyšet a minimálně se pokusit o to, aby se tady zavedlo nějaké lepší daňové zvýhodnění," vysvětlil místostarosta Kraslic Filip Beneš (nestr.).

"Vlastně si nějakým způsobem srovnáváme ta společná témata, které nás trápí a která zhoršují životní podmínky obyvatel těchto tří měst," dodal starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO).

[chooze:article;value:547993]

Jedním z problémů příhraničních měst je přístup obyvatel ke zdravotní péči. Lékařů je v těchto místech málo a české nemocnice jsou často vzdálenější než ty zahraniční.

V Kraslicích například před měsícem zavřela ordinace. Bez lékaře se tak ocitlo více než 2 500 dětí. 

Ve městě zůstává už jen jedna ordinace pediatra. I ten ale možná brzy odejde do důchodu. Druhým nejpalčivějším problémem je podle vedení měst nedostatek podnikatelů, skomírající společenský život a pracovní síly prchající do Německa.

[chooze:article;value:546306]

"Největším problémem je, že příhraniční města se stávají spíše ubytovnami a většina lidí vlastně jezdí za prací do Německa," řekl Beneš.

Vedení měst by například ocenila zavedení nástroje, který by kompenzoval německé přídavky na děti. To je totiž jedno z hlavních lákadel práce v Německu, kterému se čeští zaměstnavatelé nemohou rovnat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.