Město kočkám nařídilo domácí vězení. Jinak hrozí obří pokuty

Stejně jako loni i letos zavedou ve Walldorfu přísná pravidla pro kočky. Oblíbení domácí mazlíčci nebudou moct sami ven. Jinak hrozí pokuta až 500 eur (asi 12 tisíc korun). Majitelé je ale mohou například venčit na vodítku, upozornil web Stern.de.

Důvodem je ochrana skřivana chocholatého. Těch bývaly ve městě ještě v 80. letech stovky, loni jich zbylo jen pár. Pokud tedy nějaká kočka ptáka roztrhá, pokuta pro majitele náhle naroste na 50 000 eur (asi 1 200 000 korun).

[chooze:article;value:486600]

V domech musí kočky zůstat od dubna do konce srpna. Podle tamního starosty Stefana Dalingera se vyhláška loni ukázala jako účinný nástroj na ochranu ptačích druhů. Loni se podle něj i díky ní vylíhlo osm ptáčat skřivanů.

Majitelé a milovníci koček se ale bouří. Už loni jich 40 podalo proti nařízení stížnost. Argumentují tím, že ptáky trhají i lišky či kuny a nikdo je nezamyká. Neuspěli a domácí vězení se pro jejich mazlíčky plánuje i na příští rok.

"Zákaz vycházení byl pro moje tři kočky loni skutečnou katastrofou," postěžovala si deníku Bild obyvatelka města Marina Vetter. "Lezly po zdech, byly nečistotné a často v depresi. Toto nařízení je týrání zvířat a zcela nepřiměřené," dodala.

[chooze:article;value:488712]

Podle webu Focus mohou dostat výjimku lidé, kteří nechají svou kočku sledovat pomocí GPS. Také je mohou vypustit na oplocenou zahradu

Ani možnost venčit kočky na vodítku či jim dát obojek s GPS se však lidem nelíbí. "Moje kočka nemá ráda, když je na vodítku, nezvládá ani obojek. Bál bych se, že se někde zachytí a uškrtí," vysvětlil pro Bild student Anton Fazaa.

Kočky dělají radost pacientům ve vítkovické nemocnici:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.