Město Most trápí desítky prasat. Chodí po ulicích a žebrají o jídlo, lidé si zvykli

[chooze:gallery;value:31851]

​Čtyři rodinky divokých prasat se rozhodly přestěhovat do města Most v Ústeckém kraji. Proč se ale nyní prasata prochází mezi domy, je pro tamní obyvatele záhadou. Podle expertů je důvodů hned několik.

"Z jedné strany se změnil migrační koridor. Na straně města se udělaly podél silnic ploty, protože tam kvůli prasatům často docházelo k dopravním nehodám. Prasata tedy teď nemají jak odcházet zpátky do polí. Z druhé strany města je park, kde bezdomovci prasata přikrmují," vysvětil pro TN.cz člen tamní myslivecké rady Miroslav Antonov.

Prasata tak do města láka zejména snadno dostupná potrava. Podle myslivce pana Tomáše, který se myslivosti věnuje už desítky let, mají ale prasata pro uchylování se do měst i další důvody. Například bezpečnost.

[chooze:article;value:505137]

"Prasata velmi rychle pochopila, že jsou ve městě v bezpečí. Když se pohybují mezi domy, nikdo po nich totiž nemůže střílet. Zejména pak bachyně, které mají mláďata, si to uvědomují moc dobře," řekl. Prasata mají podle něj totiž výbornou paměť.

"Když na prase v noci rozsvítíte baterku, zastaví se a zůstane stát. Jakmile na něj ale jednou v téhle situaci vystřelíte, bude si to pamatovat. Když na něj někdo zamíří baterkou příště, uteče. Proto se v Mostě prasata drží mezi domy, kde na ně ještě nikdo nevystřelil. Lovit se tam pochopitelně nesmí," vysvětlil, proč našla prasata v Mostě zalíbení.

[chooze:article;value:490863]

Stovky korun za ulovené prase

Město se ale rozhodlo vyjít myslivcům vstříc a vytyčilo oblast, kde je možné prasata lovit. Myslivci, kteří na to získají zvláštní povolení, dostanou za ulovený kus divočáka 800 korun. "To má motivovat myslivce, aby v těchto místech více lovili," vysvětlil Antonov.

Lovit ve městě ale není jednoduché, a prasat v ulicích je proto stále dost. "Jsou tu tak čtyři rodinky, asi 50 kusů," dodal Antonov. Právě mláďata ale mnohdy způsobují problémy. Kvůli nim totiž musí myslivci s lovem ještě počkat. "Bachyně se teď lovit nedá. Jsou tam mláďata, je to neetické. Až povyrostou, tak se to dá řešit. V tuhle chvíli se loví prasata, kterým je rok a víc. Tahle omladina přijde na řadu až na podzim, až dorostou," vysvětlil.

Město očekává, že právě na podzim se stejná situace zopakuje. "Zvěř teď na jaře odchází do polí, takže se situace zlepší. Na podzim, až se vrátí, tak na ni bude vyvinut větší tlak," dodal Antonov.

[chooze:article;value:489139]

​Děti se bojí chodit do školy

Ačkoliv prasatům se ve městě líbí, ne všichni obyvatelé jsou z jejich přítomnosti nadšeni. Každodenní muka zažívá například středoškolačka Kateřina. "Když jde člověk ráno do školy, tak má strach z těch prasat. Že se mu něco stane, když tam běhají okolo sídlišť," řekla.

Podle myslivce pana Tomáše mají ale prasata také strach. Setkání s bachyní byste se ale radši měli vyhnout. "Když na prase narazíte, většinou se vás bojí víc než vy jeho a uteče. Pokud je to ale bachyně se selaty, měli byste utíkat spíš vy," radí. Pozor by si měli dát i pejskaři, na čtyřnohé mazlíčky totiž prasata obvykle reagují agresivně.

[chooze:article;value:484314]

​Možná právě kvůli strachu eviduje tamní policie i několik případů nezákonného usmrcení prasat. "První případ se stal v polovině dubna, kdy dosud neznámá osoba usmrtila zvíře šípem. Po pachateli pátráme a věc prověřujeme jako trestný čin pytláctví. Za to hrozí trest odnětí svobody až do výše dvou let," řekl redakci TN.cz policejní mluvčí Václav Krieger. V druhém případě někdo usmrtil prase střelnou zbraní.

Podle obyvatel se prasata ráda prochází hned po několika částech Mostu. Několikrát byla zpozorována například v městské části Velebudice u supermarketu, benzinové pumpy či zastávky autobusu a potulují se i v ulici Jana Kubelíka. Někdy se objevují také u nemocnice. "V areálu nemocnice se divočáci občas vyskytují. Žádné problémy ale hlášené nejsou," řekla mluvčí Krajské zdravotní nemocnice Jana Mrákotová.

​Mnoho lidí si ale na nové sousedy už pomalu zvyká. "My jsme docela specifické město, takže lidi si tady ta zvířata docela oblíbili," řekl Antonov. "Oni nic nepáchají, chodí tu líně po městě a lidem neubližují," dodal. "Jen obcházejí popelnice a žebrají," uzavřel.

Odborníci ze Šumavy vybavili divoká prasata GPS obojky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.