Město šetří na veřejném osvětlení. Ženy se v noci bojí chodit samotné

Odbije půlnoc a lidé se v ulicích mění v bludičky. Cesta domů s rozsvíceným telefonem obvykle bývá nutností. Náměstí a sídliště vypadají jako po blackoutu. Zhasínají i světla, která nasvěcují přechody. Například přítelkyně Miroslava Cmola v noci již sama nikam nejde. "Ona chodí tři kilometry potmě. To není žádná švanda," řekl Miroslav.

Například servírka Kristýna si na cestu domů z práce přibalila i pepřový sprej. "Člověk se bojí o svoje bezpečí. Neví, co se stane, nestane. Pro jistotu je to lepší," upřesnila. Ve městě tak svítí jen nemocnice. Problém to je pro chodce i na chodnících pro ně určených. Řada z nich se v noci promění v pasti, na kterých lze snadno zakopnout.

V jednom z podchodů, který je ještě před půlnocí osvětlený, přidávají lidé nad ránem do kroku. Musí však našlapovat opatrně. "Jdete a málem někam spadnete," přiblížil obyvatel Moravské Třebové Jan Říkovský. Že místo přitahuje kriminální živly, je evidentní. Betonové stěny jsou kompletně pokryté graffiti.

[chooze:article;value:485286]

Světla se v Moravské Třebové rozsvěcují ve čtyři hodiny ráno a město tvrdí, že takto uspoří 70 tisíc korun měsíčně. "V tuhle chvíli je ohrožena bezpečnost lidí. Může vzrůst kriminalita i nehodovost," upozornil opoziční zastupitel Martin Bárta (Prosperující Moravská Třebová).

"Spolupracujeme s městskou policií a nejsou zprávy o tom, že by stoupla kriminalita," oponuje starosta města Pavel Charvát (ODS). Stovky lidí už ale kvůli tmě podepsaly petici. Podle radnice je to však jen dočasné řešení a za rok bude znovu svítit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.