Město zbořilo vzácnou středověkou památku. Bylo to nutné, hájí se

Město Uherské Hradiště na jihovýchodní Moravě provádí hloubkovou opravu části zbytků středověkého opevnění, které jej kdysi obklopovalo. Konkrétně jde o ikonickou Matyášovu bránu, jež vítá všechny cestující, kteří do města přijíždí vlakem. Nachází se přímo naproti nádraží.

"Při posledním stavebním zásahu v roce 2010 nebyl z úsporných důvodů řešen vliv podzemní vlhkosti, což se projevilo jejím vzlínáním do kamenů i cihel hradby. Kameny použité na zdejších hradbách jsou z pískovce, jehož pevnost má své limity. Kombinace těchto faktorů způsobila destrukce na zdi i na vyzděném oblouku hradby," vysvětlovala radnice v březnu nutnost opravy.

Když však facebooková stránka Uherské Hradiště historické v říjnu zveřejnila fotografie, na nichž je zbořený prakticky celý oblouk brány, mnohé lidi postup města nejen překvapil, ale i rozzlobil.

"Tohle není rekonstrukce, ale spíš demolice. To už nebude mít nic společného s památkou a nebude to Matyášova brána. Myslím, že z té původní tam už nebude nic," rozčílila se například paní Jana. "To spadlo samo, nebo rekonstrukce spočívá v tom zbourat a postavit znovu?" okomentoval pak postup oprav s nadhledem uživatel facebooku Majk.

Podle radnice to ale skutečně jinak nešlo. "Při pracích bylo zjištěno, že stav Matyášovy brány vyžaduje zásah ve větším rozsahu, než bylo zamýšleno při zpracování projektové dokumentace. Zhoršený byl zejména stav cihelného líce klenby, a proto bylo rozhodnuto, že z důvodu zajištění bezpečnosti bude střední část s cihelnou klenbou kompletně obnovena," vysvětluje postup města místostarostka zodpovědná za památky Pavlína Jagošová (ODS).

[chooze:article;value:526233]

"Obnova klenby bude provedena původními postupy a technologiemi vhodnými k povaze památky," doplnila. "Práce na památce jsou prováděny v souladu se závazným stanoviskem orgánu památkové péče," zdůraznil mluvčí radnice Jan Pášma.

Památka, která i podle radnice patří mezi vůbec nejdůležitější doklady středověké historie města, prý navíc rozhodně nezažívá své nejhorší chvíle. Jde totiž víceméně o rekonstrukci původní středověké brány, která byla takřka kompletně zbourána po požáru v roce 1609.

"Pozůstatky městského opevnění s Matyášovou branou byly ve své historii zásadním způsobem opravovány či obnovovány několikrát. Za zmínku snad stojí skutečnost, že například na přelomu 20. a 30. let minulého století se památka nacházela takřka ve stavu ruiny, a byla dokonce zazděná," doplnil Pášma.

České památky jsou stále oblíbenější. Letos je navštívilo přes dva miliony lidí (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.