Městská část zatnula tipec rodičům řady dětí. Dostat se do jejích škol bude těžší

Rodina bydlí například v malé obci u Prahy, svému dítěti ale zapíše trvalý pobyt u příbuzných v Praze 6, aby mohlo být přijato do tamní spádové školy. Žáků prvních tříd přitom každým rokem přibývá, stejně jako nákladů na zvyšování kapacit. Taková je běžná praxe v této městské části podle jejího starosty Jakuba Stárka (ODS).

S tím by ale teď měl být konec. "Uděláme vše pro to, aby skončila praxe, kdy někteří rodiče zneužívali nedokonalost zákona a účelově pořizovali dětem trvalý pobyt v naší městské části. Chceme, aby místa sloužila šestkovým rodičům a jejich dětem. Snažíme se ochránit právo dětí z Prahy 6 vzdělávat se tam, kam spádově patří," vysvětlil Stárek.

[chooze:article;value:495749]

Městská část v úterý oznámila, že její rada přijala novou metodiku, podle které budou ředitelé tamních škol moci postupovat už při letošních zápisech. Umožňuje jim prověřovat, zda se bydliště dítěte shoduje s bydlištěm jeho rodičů a také délku trvalého pobytu v Praze 6.

"Přednostně budeme přijímat žadatele s trvalým bydlištěm ve spádovém obvodu, následně s trvalým pobytem na území Prahy 6, na území hlavního města a až jako poslední děti mimo území Prahy," popsal plánované využití nové metodiky ředitel Základní školy Antonína Čermáka Petr Karvánek.

"Skutečnost, že se adresa bydliště dítěte shoduje s adresou zákonného zástupce a zda trvalý pobyt není kratší než tři měsíce, budou rodiče stvrzovat podpisem čestného prohlášení," objasnila místostarostka městské části pro oblast školství Mariana Čapková.

[chooze:article;value:494629]

Zápisová turistika se rozmáhá po celém Česku

Zápisová turistika není záležitostí pouze Prahy 6. Podle starostky Prahy 11 Šárky Zdeňkové (Hnutí pro Prahu 11) s nedostatečnou kapacitou bojují školy a školky po celé Praze. I její městská část se potýká se zápisovou turistikou.

Stejný problém řeší i městská část Nebušice, která sousedí s Prahou 6. "V Česku se zápisová turistika rozmáhá v několika posledních letech a v loňském roce dorazila ve velké míře i do naší základní a mateřské školy," uvedla tajemnice Nebušic Lenka Kášková, která na webových stránkách zveřejnila výzvu pro tamní občany.

"Prosíme, aby nebušičtí občané neumožňovali svým známým, kamarádům a příbuzným, aby své dítě z důvodů přijetí do naší školy přihlásili k trvalému pobytu v Nebušicích. Pokud nastane situace, že bude u zápisu větší počet dětí než míst, dojde k losování. Tam se pak může stát, že dítě, které bydlí v Nebušicích se svou rodinou, nebude do naší školy přijato. A dítě, které bylo přihlášeno z jiné obce nebo městské části cíleně jen z důvodu zápisu a v Nebušicích fakticky nebydlí, přijato bude," popisuje problém zápisové turistiky Kášková.

[chooze:article;value:495929]

​Bojují s ní i jiné obce, nejen Praha. Ve středočeské Veleni se opět připravují na vlnu rodičů, kteří se tam krátce před zápisem snaží své děti přihlásit k trvalému pobytu. "Občas se tito lidé ani netají tím, že je to jen na chvilku, a po přijetí do naší MŠ či ZŠ své děti přehlásí zpět na původní adresu. Naše obec není naštěstí tak velká, abychom neměli přehled o tom, kdo zde opravdu bydlí," uvedlo vedení Veleně.

Kvalita a kapacita škol

Zápisová turistika není žádnou novinkou. Už v roce 2016 Informační centrum o vzdělávání EDUin upozorňovalo, že tento problém dokáže omezit pouze srovnatelná kvalita všech škol. K zápisové turistice rodiče totiž často vede přesvědčení, že městské školy jsou kvalitnější než venkovské. Situaci nenahrává ani kapacita vzdělávacích zařízení. Podle analýzy EDUin z loňského roku naprostá většina škol v posledních letech svou kapacitu neměnila.

Metodika, kterou se nově bude řídit Praha 6, může pomoci napravit díru v legislativě. Na jejím vzniku pracovala speciální pracovní skupina, která zahrnovala i zástupce ministerstva školství. Praha 6 je první pražskou městskou částí, která ji otestuje. Podle jejího radního a poslance Jana Laciny (STAN) by ale definitivní řešení této problematiky přinesla až změna zákona. "V Parlamentu jsem připraven ji podpořit," zdůraznil.

Vláda zvažuje zásadní změnu ve školství. Ve hře je konec devátého ročníku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.