Meteorolog má jasno, jaký bude podzim. Musí přijít zásadní změna počasí, říká

Se spalující vlnou veder, která v posledních dnech sužuje část Evropy, se zřejmě jen tak nerozloučíme. Meteorolog Lars Lowinski, kterého citoval deník Euro News, říká, že teplejší počasí by mělo i v následujících dnech pokračovat zejména v jižní a jihovýchodní části Evropy.

Pokud tak už netrpělivě vyhlížíte podzimní ochlazení, budete muset ještě vydržet. Podle Lowinskiho má teplé počasí setrvat minimálně do konce srpna, a ani poté nebude vyhráno. Pokud se totiž vítr obrátí směrem na jih, mohlo by extrémní teplo sužovat nadále i střední a západní Evropu.

​Chladnější počasí tak přijde až v případě, udeří-li změna. Velké množství tepla v sobě totiž uchovává i moře. "To v podstatě znamená, že veškeré teplo uložené v moři bude i nadále podporovat teplejší a vlhčí počasí, pokud nedojde k zásadní změně někdy na podzim," upozorňuje meteorolog.

[chooze:article;value:568943]

Podle amerických meteorologů se ale taková změna už blíží. Zapříčinit ji má meteorologický jev La Niña, který se objevuje v Tichém oceánu. Naplno se podle Daily Galaxy projeví na podzim a vydržet má přes celou zimu.

Podle meteorologa Jana Schenka z portálu The Weather Channel se tak na podzim dočkáme náhlého ochlazení. "Už nemůžeme očekávat velká vedra. V září je 30 stupňů stále možných, ale jen zřídka," uvedl s tím, že teplotní propad posléze bude rychlý.

La Niña vzbuzuje největší obavy v Mexickém zálivu, kde podporuje vznik hurikánů. Na sever zeměkoule pak má přinést studenou zimu, doprovázenou prudkými propady teplot a hustým sněžením. 

ČHMÚ zpřísnil výstrahu. Vedro bude extrémní, blíží se silné bouřky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.